Microsoft: Αύξηση των Εκπομπών Ρύπων κατά 30% στην Προσπάθεια για Κάλυψη της Ζήτησης ΑΙ

Microsoft: Αύξηση των Εκπομπών Ρύπων κατά 30% στην Προσπάθεια για Κάλυψη της Ζήτησης ΑΙ
energia.gr
Πεμ, 16 Μαΐου 2024 - 12:01

Οι εκπομπές της Microsoft έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά ένα τρίτο από το 2020, καθώς η ώθηση για την ανάπτυξη της υποδομής πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τους κλιματικούς της στόχους. Η αύξηση των εκπομπών κατά σχεδόν 30% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατασκευή των κέντρων δεδομένων

στα οποία λειτουργούν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστικού cloud, ανέφερε η Microsoft στην ετήσια έκθεσή της για τη βιωσιμότητα την Τετάρτη.

"Οι προκλήσεις μας είναι εν μέρει μοναδικές λόγω της θέσης μας ως κορυφαίου προμηθευτή cloud που επεκτείνει τα κέντρα δεδομένων του", δήλωσε η Microsoft. Η εταιρεία βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου με τους ανταγωνιστές της, όπως η Amazon και η Google, για να επενδύσει στην ανάπτυξη της υποδομής για την υποστήριξη της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης.

Η Microsoft έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, και κατασκευάζει τα δικά της εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Οι άμεσες και σχετικές με την ενέργεια εκπομπές της Microsoft μειώθηκαν κατά 6,3% το 2023 σε σύγκριση με το βασικό επίπεδο του 2020. Ωστόσο, οι εκπομπές από την αλυσίδα εφοδιασμού της - οι οποίες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των συνολικών εκπομπών της - αυξήθηκαν κατά 30,9%. Αυτό ώθησε τις συνολικές εκπομπές να αυξηθούν κατά 29,1%, ανέφερε στην έκθεσή της.

Η εταιρεία συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που έχουν θέσει ένα ευρύ φάσμα κλιματικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων των στόχων να γίνει "αρνητική ως προς τον άνθρακα" και να επιτύχει "μηδενικά απόβλητα" έως το 2030.

Ωστόσο, οι στόχοι αυτοί έχουν τεθεί σε κίνδυνο από την κούρσα για την κατασκευή παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, η οποία είναι ενεργοβόρα με μεγάλες απαιτήσεις σε ενέργεια και νερό.

Ο ανταγωνισμός για την ανάπτυξη υποδομών κέντρων δεδομένων έχει επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των εθνικών ενεργειακών δικτύων να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέεται με την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και κατά πόσον υπάρχει επαρκής παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις αγορές αυτές για την τροφοδοσία της τεχνολογίας.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις διογκούμενες εκπομπές της αλυσίδας εφοδιασμού της, η Microsoft δήλωσε την Τετάρτη ότι θα απαιτήσει από ορισμένους προμηθευτές "μεγάλου όγκου" να χρησιμοποιούν 100% "ελεύθερη από άνθρακα" ηλεκτρική ενέργεια για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παραδίδονται στην εταιρεία με έδρα το Σιάτλ έως το 2030.

Η Microsoft ανακοίνωσε επίσης αυτό το μήνα ότι θα υποστηρίξει έργα ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων που θα αναπτύξει η Brookfield Asset Management στο πλαίσιο των προσπαθειών της να συνδυάσει τους στόχους της για καθαρή ενέργεια με τις φιλοδοξίες της για την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι εκπομπές που συνδέονται με την κατασκευή νέων κέντρων δεδομένων προέρχονται εν μέρει από κρίσιμα υλικά κατασκευής, όπως το τσιμέντο και ο χάλυβας, τα οποία είναι εντάσεως άνθρακα για την παραγωγή τους, και από εκείνα που χρησιμοποιούνται στα τσιπ υπολογιστών και σε άλλο υλικό.

Η Microsoft έχει δεσμευτεί ότι το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα "αντιστοιχεί" στο 100% του χρόνου με "αγορές ενέργειας μηδενικού άνθρακα" έως το 2030.