Σε απεργία κατέβηκαν αυτή την εβδομάδα εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών στη Γερμανία, για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια, διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές. Το εργατικό συνδικάτο IG Bau κάλεσε τα μέλη του στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας να απεργήσουν χθες Δευτέρα, αφού οι εργοδότες απέρριψαν πρόταση μισθού από ανεξάρτητο επιτηρητή, δήλωσε εκπρόσωπός του. Οι εργαζόμενοι σε επιλεγμένα εργοτάξια άλλων κρατιδίων θα συμμετάσχουν από σήμερα, ενώ το συνδικάτο διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας εκτεταμένης απεργίας σε εθνικό επίπεδο, ανέφερε

«Οι εργοδότες είχαν την ευκαιρία τους, αλλά σε αντίθεση με εμάς δεν συμφώνησαν με την απόφαση του επιτηρητή», ανέφερε η IG Bau σε δήλωσή της στην ιστοσελίδα της. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων –σε περίπτωση που εξελιχθεί σε παρατεταμένη απεργία– απειλεί να καθυστερήσει μεγάλα έργα υποδομών, καθώς και την κατασκευή ιδιωτικών κατοικιών. Εξάλλου είχε προηγηθεί μια σειρά από απεργίες στον σιδηροδρομικό και τον αεροπορικό κλάδο, οι οποίες «πάγωσαν» τις μεταφορές σε μεγάλα τμήματα της χώρας νωρίτερα μέσα στο έτος.

Ο επιτηρητής Rainer Schlegel έκρινε ότι οι εργαζόμενοι στις κατασκευές θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον μήνα, μόλις το ήμισυ της αρχικής απαίτησης του συνδικάτου για 500 ευρώ επιπλέον τον μήνα. Ο Schlegel πρότεινε, επίσης, αυξήσεις μισθών 4,15% στα γερμανικά δυτικά κρατίδια και λίγο κάτω από 5% στα ανατολικά κρατίδια μετά από 11 μήνες σε μια πρόταση στις 3 Μαΐου, δήλωσε το συνδικάτο.

Μια πρόταση της κύριας ομάδας πίεσης των εργοδοτών του κλάδου για εθελοντική αύξηση των μισθών για τους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζομένους στα 14 ευρώ την ώρα υπολείπεται των 14,38 ευρώ την ώρα που πρότεινε ο διαιτητής, ανέφερε.

Ο κατασκευαστικός κλάδος της Γερμανίας απασχολεί περίπου 930.000 άτομα, σύμφωνα με την IG Bau, η οποία εκπροσωπεί επίσης τους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας. Από το 2023 είχε περισσότερα από 200.000 μέλη.

Οποιαδήποτε αναταραχή στις κατασκευές θα έρθει σε μια δύσκολη στιγμή για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, απειλώντας να επισκιάσει την ανάκαμψή της ύστερα από ένα χρόνο στασιμότητας.

(από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)