Ξένες επενδύσεις ύψους 15 δισ. ευρώ «έφερε» φέτος στο Παρίσι η ετήσια εκδήλωση με τίτλο «Επιλέξτε τη Γαλλία» (Choose France), γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο Μακρόν να ξεχάσει για λίγο τα δημοσιονομικά προβλήματα και τις αδύναμες δημοσκοπήσεις, ενόψει ευρωεκλογών, αλλά και να μετατρέψει το Παρίσι στο οικονομικό κέντρο της Ευρώπης στη μετα-Brexit εποχή

Οι συμφωνίες αφορούν τομείς που κυμαίνονται από την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και τα φαρμακευτικά προϊόντα έως την ενέργεια, ενώ η γαλλική προεδρία σημείωσε ότι αφορούν 56 διαφορετικά επιχειρηματικά έργα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας. Ο κολοσσός της Microsoft, ειδικότερα, ανακοίνωσε το μεγαλύτερο ντιλ στα 41 χρόνια παρουσίας του στη χώρα, επενδύοντας 4 δισ. ευρώ στην υποδομή cloud και AI, επεκτείνοντας τα κέντρα του στο Παρίσι και τη Μασσαλία και προσθέτοντας ένα νέο κέντρο δεδομένων στην ανατολική πόλη Mιλούζ. Η αυξημένη δημοτικότητα της ΑΙ έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση για υπηρεσίες cloud και η Γαλλία μετατρέπεται σε κόμβο για την τεχνητή νοημοσύνη, με πολλά υποσχόμενες startups, όπως οι Mistral και Poolside.

Επιπλέον, εταιρείες όπως η Meta και η Google έχουν δημιουργήσει ερευνητικά κέντρα τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα, με την Amazon να έχει επενδύσει περισσότερα από 20 δισ. ευρώ στις δραστηριότητές της στη Γαλλία από το 2010, απασχολώντας περισσότερους από 22.000 μόνιμους υπαλλήλους στις επιχειρήσεις της. «Μερικές φορές όταν ανοίγουμε την τηλεόραση έχουμε την εντύπωση ότι τίποτα δεν πάει καλά στη Γαλλία. Δεν νομίζω ότι είναι αλήθεια. Πολλά λειτουργούν, απλώς δεν δίνουμε αρκετή προσοχή στα σημαντικά μας πλεονεκτήματα», τόνισε ο Μακρόν μετά την ανακοίνωση της Microsoft. Η κυβέρνησή του έχει δεχθεί πυρά από την αντιπολίτευση σχετικά με τα δημόσια οικονομικά, καθώς το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ξεπέρασε κάθε όριο, φτάνοντας το 5,5% του ΑΕΠ, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από ό,τι προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η σύνοδος «Choose France» στοχεύει να φωτίσει τη φήμη του Παρισιού ως κορυφαίου ευρωπαϊκού επιχειρηματικού κέντρου, την ώρα που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους λόγω του ελλείμματος αλλά και της χλιαρής οικονομικής ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου. Το Παρίσι υστερεί επίσης παραδοσιακά της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ είπε ότι οι ξένες επενδύσεις ήταν ο καρπός των κυβερνητικών προσπαθειών τα τελευταία επτά χρόνια για μείωση των εταιρικών φόρων, οι οποίοι σύμφωνα με την Αριστερά ήταν υπερβολικά γενναιόδωροι. Μεταξύ άλλων εταιρειών που σχεδιάζουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Γαλλία είναι οι φαρμακευτικές Pfizer, AstraZeneca, Novartis και GSK οι οποίες ανακοίνωσαν από κοινού επενδύσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων. Στο ίδιο μήκος κύματος η εσθονική εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας υψηλής ισχύος Skeleton Technologies δεσμεύτηκε να επενδύσει 600 εκατ. ευρώ σε πέντε χρόνια και να δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας.

Ο ισπανικός όμιλος λιπασμάτων FertigHy θα επενδύσει 1,3 δισ. ευρώ σε ένα εργοστάσιο με χαμηλές εκπομπές υδρογόνου στη βόρεια Γαλλία, δημιουργώντας 250 θέσεις εργασίας. Και η κινεζική Hunan Changyuan Lico, μαζί με τον νοτιοκορεατικό όμιλο Enchem και την ελβετική εταιρεία KL1 θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην παραγωγή υλικών ή εξαρτημάτων για μπαταρίες.


(από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)