Ιαπωνία: Πιθανή η Επαναλειτουργία του Μεγαλύτερου Πυρηνικού Σταθμού στον Κόσμο τον Οκτώβριο

Ιαπωνία: Πιθανή η Επαναλειτουργία του Μεγαλύτερου Πυρηνικού Σταθμού στον Κόσμο τον Οκτώβριο
energia
Πεμ, 16 Μαΐου 2024 - 16:48

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στον κόσμο είναι πιθανό να ξαναρχίσει την παραγωγή φέτος μετά από μια δεκαετία εκτός λειτουργίας, στο πλαίσιο μιας “αναγέννησης” της πυρηνικής τεχνολογίας στην ηλεκτροπαραγωγή, σε μία προσπάθεια μείωσης του κόστους ενέργειας στην Ιαπωνία, όπως αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του το BloombergNEF

Ειδικότερα, η εταιρεία Tokyo Electric Power Co. θα ξεκινήσει την παραγωγή από τη μονάδα Νο. 7 στις εγκαταστάσεις Kashiwazaki Kariwa τον Οκτώβριο σύμφωνα με ένα σενάριο βάσης, είπαν οι αναλυτές του BNEF, συμπεριλαμβανομένων των Mariko O'Neil και Yumi Kim, στην εναρκτήρια έκθεση της ερευνητικής ομάδας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Θα είναι η πρώτη φορά που η Tepco θα λειτουργήσει πυρηνικό αντιδραστήρα σύμφωνα με κανόνες ασφαλείας που εφαρμόστηκαν μετά την κατάρρευση των εγκαταστάσεων του πυρηνικού σταθμού της Fukushima Dai-Ichi το 2011, που οδήγησαν την Ιαπωνία να σταματήσει όλη την ατομική της παραγωγή.

Η χώρα προσπάθησε να επιταχύνει την επανεκκίνηση των αντιδραστήρων για να μειώσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να διασφαλίσει σταθερό εφοδιασμό και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η Tepco έλαβε τον περασμένο μήνα έγκριση για τη φόρτωση καυσίμου στον αντιδραστήρα στην επαρχία Niigata και η ιαπωνική κυβέρνηση προέτρεψε τους τοπικούς αξιωματούχους να χορηγήσουν τις απαραίτητες άδειες για την επανεκκίνηση του.

Το εργοστάσιο Kashiwazaki Kariwa διαθέτει επτά μονάδες συνολικής ισχύος περίπου 8 γιγαβάτ. Η επανεκκίνηση της μονάδας Νο. 7 είναι μέρος μιας προσπάθειας να επανέλθουν σε λειτουργία συνολικά πέντε αντιδραστήρες σε ολόκληρη την Ιαπωνία έως το 2025, ρυθμός που θα εξακολουθούσε να υπολείπεται των κυβερνητικών στόχων να αποτελέσει η πυρηνική ενέργεια περίπου το ένα πέμπτο του μείγματος ισχύος στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2030, σύμφωνα με το BNEF.

«Το τρέχον χρονοδιάγραμμα θα απαιτούσε από την Ιαπωνία να διπλασιάσει σχεδόν την ενεργό πυρηνική της δυναμικότητα μεταξύ του τέλους του 2025 και του 2030», ανέφεραν οι αναλυτές. «Το έλλειμμα που προκαλείται από τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα επανεκκίνησης των πυρηνικών μονάδων θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή φυσικού αερίου».

Οι μέσες μηνιαίες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα αναμένεται να μειωθούν κατά 11% το 2024 σε σχέση με πέρυσι, καθώς η ζήτηση παραμένει υποτονική και η πυρηνική επανεκκίνηση και η νέα αιολική και ηλιακή παραγωγή ενισχύουν την προσφορά, σύμφωνα με την έκθεση του BNEF.