Λευκός Οίκος: Επιβάλλει Μέτρα για την Προστασία των Αμερικανικών Φ/Β Από τον Κινεζικό Ανταγωνισμό

Λευκός Οίκος: Επιβάλλει Μέτρα για την Προστασία των Αμερικανικών Φ/Β Από τον Κινεζικό Ανταγωνισμό
energia
Πεμ, 16 Μαΐου 2024 - 18:34

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα προστατεύσει τα εγχώρια εργοστάσια ηλιακής ενέργειας από τον κινεζικό ανταγωνισμό, καθώς θα καταργήσει την εξαίρεση των εισαγόμενων πάνελ διπλής όψης από την επιβολή δασμών, διευκολύνοντας έτσι την επιδότηση έργων που θα βασίζονται στη χρήση προϊόντων αμερικανικής κατασκευής

Οι κινήσεις αυτές πραγματοποιούνται καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προβάλλει τις οικονομικές του πολιτικές ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου στις οποίες θα αντιμετωπίσει τον προκάτοχό του, πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ως μέρος του αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ο Μπάιντεν επιδίωξε να επεκτείνει τις επενδύσεις στην κατασκευή προϊόντων καθαρής ενέργειας, με στόχο να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από προϊόντα κινεζικής παραγωγής. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει σύντομα την εμπορική εξαίρεση που, εδώ και δύο χρόνια, επιτρέπει στις εισαγωγές των λεγόμενων πάνελ διπλής όψεως να εξαιρούνται από το καθεστώς των δασμών. Αυτά τα πάνελ αποτελούσαν μικρό μέρος της αγοράς κατά τη στιγμή επιβολής της εξαίρεσης, αλλά τώρα αποτελούν την κύρια τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε ηλιακά έργα σε κλίμακα κοινής ωφέλειας.

Τα συγκεκριμένα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν είχε αποκαλύψει για πρώτη φορά το Reuters τον Απρίλιο.

Ο Μπάιντεν θα τερματίσει επίσης την απαλλαγή δασμών στα φωτβολταϊκά πάνελ που κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρείες στη Μαλαισία, την Καμπότζη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Επέβαλε την συγκεκριμένη προσωρινή απαλλαγή πριν από δύο χρόνια μετά από αίτημα των προγραμματιστών έργων των ΗΠΑ που βασίζονται σε φθηνές εισαγωγές για να κάνουν τις εγκαταστάσεις τους ανταγωνιστικές ως προς το κόστος.

Από τότε, ωστόσο, ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι η παραγωγή στις ΗΠΑ έχει επεκταθεί και αυτοί οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από την αύξηση της δυναμικότητας των κινεζικών ηλιακών εργοστασίων που έχει μειώσει τις τιμές.

«Αυτές οι ενέργειες θα δώσουν ώθηση στους εγχώριους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας, αλλά ο αντίκτυπος της κινεζικής υπερπροσφοράς στις αμερικανικές επενδύσεις στην ηλιακή αγορά παραμένει ένα δύσκολο ζήτημα», δήλωσε ο John Podesta, ανώτερος σύμβουλος του Μπάιντεν για τη διεθνή πολιτική για το κλίμα, σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε επίσης νέους κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές έργων ΑΠΕ μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για έκπτωση φόρου που προορίζεται να δώσει κίνητρα για τη χρήση εξοπλισμού των ΗΠΑ.

Το μπόνους 10% για εχώρια προστιθέμενη αξία είναι επιπλέον της πίστωσης 30% για εγκαταστάσεις ΑΠΕ που εμπίπτουν στον νόμο-ορόσημο του Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή, τον λεγόμενο «νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού» (IRA).

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δημοσίευσε για πρώτη φορά οδηγίες για τη διεκδίκηση της επιπλέον πίστωσης πριν από ένα χρόνο, αλλά οι προγραμματιστές του έργου παραπονέθηκαν ότι οι περίπλοκοι κανόνες καθιστούσαν δύσκολη τη χρήση της.

Για να πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις, ο IRA διευκρινίζει ότι το 40% του κόστους των προϊόντων ενός πρότζεκτ πρέπει να κατασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά τα προϊόντα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ηλιακούς συλλέκτες, μετατροπείς ή πακέτα μπαταριών. Αλλά ο προσδιορισμός του κόστους εργασίας και υλικών για προϊόντα που κατασκευάζονται με εξαρτήματα από πολλούς προμηθευτές - συχνά από διαφορετικά μέρη του κόσμου – έχει αποδειχθεί δύσκολος.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα επιτρέπει στους προγραμματιστές έργων να χρησιμοποιούν ποσοστά προεπιλεγμένου κόστους που θα καθορίζονται από το Υπουργείο Ενέργειας για να πληρούν τις προϋποθέσεις για την πίστωση.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι εξετάζει την επιβολή πρόσθετων κανόνων που θα βοηθήσουν τους επενδυτές υπεράκτιων αιολικών να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις για το μπόνους εγχώριου περιεχομένου. Εξετάζει, επίσης, τρόπους παροχής κινήτρων για την κατασκευή ηλιακών πλακιδίων , των δομικών στοιχείων για τα ηλιακά πάνελ.

Η Qcells, η οποία ανήκει στην κορεατική Hanwha Corp, και η οποία επενδύει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε εργοστάσια ηλιακής ενέργειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι «κρίσιμα για τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Αμερική».