Reuters: Πιθανόν με Τηλεδιάσκεψη η Επόμενη Συνεδρίαση του ΟΠΕΚ⁺ - Αναμένεται να Παρατείνει τους Περιορισμούς Παραγωγής

Reuters: Πιθανόν με Τηλεδιάσκεψη η Επόμενη Συνεδρίαση του ΟΠΕΚ⁺ - Αναμένεται να Παρατείνει τους Περιορισμούς Παραγωγής
energia
Πεμ, 16 Μαΐου 2024 - 19:41

Ο ΟΠΕΚ⁺ είναι πιθανό να πραγματοποιήσει τη συνεδρίασή του για την πολιτική πετρελαίου την 1η Ιουνίου μέσω διαδικτύου, αντί στην έδρα του ΟΠΕΚ, στη Βιέννη, όπως είναι ως τώρα προγραμματισμένο, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις πηγές του ΟΠΕΚ⁺

Η απόφαση για τηλεδιάσκεψη έρχεται καθώς ο όμιλος αναμένεται να επεκτείνει τους τρέχοντες περιορισμούς παραγωγής μέχρι το τέλος του 2024 αντί να τους χαλαρώσει.

Οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ έχουν επιμείνει στην πολύ ανοδική τους πρόβλεψη για αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (b/d) φέτος και 1,85 εκατομμύρια b/d το 2025. Η αισιοδοξία του ΟΠΕΚ για τη ζήτηση πετρελαίου δικαιολογεί την αύξηση των ρυθμών παραγωγής για να αποφευχθεί η υπερβολική σύσφιξη της αγοράς.

Όμως έρχονται σε έντονη αντίθεση με τις πιο απισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), σύμφωνα με τις οποίες η ζήτηση θα αυξηθεί κατά μόλις 1,1 εκατομμύρια b/d το 2024. Ο ΙΕΑ προβλέπει αδύναμη κατανάλωση στις προηγμένες οικονομίες από την κακή βιομηχανική δραστηριότητα, τον ήπιο χειμώνα και τις δυσμενείς απόψεις για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα.