Κίνδυνος Μπλακάουτ το Καλοκαίρι στο Τέξας και Άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ το Καλοκαίρι

Κίνδυνος Μπλακάουτ το Καλοκαίρι στο Τέξας και Άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ το Καλοκαίρι
energia
Πεμ, 16 Μαΐου 2024 - 19:47

Οι νοτιοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ και το Τέξας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ελλείψεων στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πιθανές διακοπές ηλεκτροδότησης σε περιόδους αιχμής της ζήτησης αυτό το καλοκαίρι λόγω της αυξανόμενης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και των περιορισμών εφοδιασμού, ανακοίνωσε την Τετάρτη η North American Electric Reliability Corporation, όπως μεταδίδει το Reuters

Τμήματα των Μεσοδυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ και της Νέας Αγγλίας απειλούνται επίσης από ανεπαρκή τροφοδοσία σε περιόδους υψηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι, ενώ τα βορειοδυτικά των ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ακτής αναμένεται να έχουν κανονικές συνθήκες, ανέφερε η NERC.

Η υπερβολική ζέστη, τα νέα κέντρα δεδομένων (data centers), η αυξημένη παραγωγική δραστηριότητα και τα ηλεκτρικά οχήματα αυξάνουν τις προβλέψεις για τη ζήτηση ενέργειας στις ΗΠΑ τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως αναφέρει το Reuters. Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για χαμηλότερη ηλεκτροπαραγωγή με βάση την αιολική ενέργεια και συρρίκνωση της ηλεκτροπαραγωγής με βάση την καύση άνθρακα αναμένεται να μειώσουν την προσφορά σε περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η μεγάλη ζήτηση σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς αρκετή παραγωγή ηλεκτρισμού, ή με περιορισμένης δυναμικότητας δίκτυο μεταφοράς και διανομής, μπορεί να αυξήσει τους λογαριασμούς ρεύματος και να οδηγήσει σε διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Η αύξηση- ρεκόρ των 25 GW νέας ηλιακής ισχύος το περασμένο έτος, ιδιαίτερα στο Τέξας και τη Φλόριντα, θα συμβάλει στην αντιστάθμιση μέρους της αυξημένης ζήτησης, ανέφερε η NERC. Οι διαλείπουσες πηγές ενέργειας, ωστόσο, μπορεί να έχουν χαμηλή απόδοση ανάλογα με τα επίπεδα ηλιοφάνειας και ανέμου. Χωρίς την τεχνολογία αποθήκευσης ΑΠΕ για μεγάλες περιόδους, η ανεπαρκής παροχή ρεύματος μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στο δίκτυο.?

«Μία από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φορείς εκμετάλλευσης καθώς εξελίσσεται το μείγμα πόρων είναι πώς να αντεπεξέλθουν στις καλοκαιρινές απογευματινές περιόδους με λιγότερους διαθέσιμους πόρους στη διάθεσή τους», δήλωσε ο John Moura, διευθυντής Αξιολόγησης Αξιοπιστίας και Ανάλυσης Απόδοσης του NERC.

Οι ώρες αιχμής της καλοκαιρινής ζήτησης ρεύματος είναι συνήθως τα βράδια, όταν οι εργαζόμενοι επιστρέφουν σπίτι, ενεργοποιούν τα συστήματα κλιματισμού και φορτίζουν τα ηλεκτρικά τους οχήματα. Κατά τις ίδιες περιόδους, οι πόροι ηλιακής ενέργειας είναι χαμηλοί, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα τις πολιτείες με μεγάλη παραγωγή ηλιακής ενέργειας όπως η Καλιφόρνια και το Τέξας.

Αλλά και οι πυρκαγιές, οι οποίες συχνά ξεσπούν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, μπορούν να προκαλέσουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και να προκαλέσουν εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.