Η Voltalia ξεκίνησε την κατασκευή ενός έργου ηλιακής μπαταρίας 126MW στο Ουζμπεκιστάν. Το Sarimay έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Εκτός από την έναρξη της κατασκευής του ηλιακού έργου Sarimay, η Voltalia υπέγραψε δύο νέες συμφωνίες συνεργασίας

για την προσθήκη μιας μπαταρίας 50MW στο Sarimay και μιας νέας μπαταρίας 500MW σε άλλο σημείο της χώρας.
Η σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για περίοδο τουλάχιστον 25 ετών, κερδήθηκε το 2022 στο πλαίσιο διαγωνισμού που διαχειρίστηκε η IFC, θυγατρική της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Για τη χρηματοδότηση του έργου, η Voltalia έδωσε εντολή στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) καθώς και στην Ιαπωνική Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας.

Ο ηλιακός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί μέρος ενός πολυενεργειακού συγκροτήματος που βρίσκεται στην περιοχή Khorezm.

Η μονάδα αποθήκευσης μπαταριών ισχύος 50MW αποτελεί πλέον αντικείμενο συμφωνίας-πλαισίου, η μακροπρόθεσμη σύμβαση πώλησης της οποίας θα υπογραφεί το καλοκαίρι του 2024.

Η κατασκευή της θα πρέπει να ξεκινήσει το 2024.

Επιπλέον, αξιολογούνται λεπτομερώς οι δυνατότητες ενός μελλοντικού αιολικού πάρκου 100MW.

Η κατασκευή της συστοιχίας θα μπορούσε να ξεκινήσει μεσοπρόθεσμα.

Στο Διεθνές Επενδυτικό Φόρουμ της Τασκένδης, η Voltalia υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης για την ανάπτυξη, χρηματοδότηση, κατασκευή και συντήρηση ενός συγκροτήματος αποθήκευσης μπαταριών ισχύος 500MW.

Η εν λόγω εγκατάσταση θα υποστηρίζεται από μακροπρόθεσμο συμβόλαιο πώλησης.