Νέο πλήγμα αυτή τη φορά σε ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο πραγματοποίησαν οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, ένδειξη κλιμάκωσης, καθώς πρόκειται για το δεύτερο πλήγμα σε τάνκερ, ενώ όλα τα υπόλοιπα ήταν σε φορτηγά πλοία. Επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο δέχθηκε ελληνόκτητο M/T Wind, ένα πετρελαιοφόρο υπό σημαία Παναμά, ελληνικής ιδιοκτησίας, που πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η U.S. Central Command, η επίθεση έγινε περίπου στη 1 π.μ. (ώρα Σαναά) στις 18 Μαΐου, με αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM) στην Ερυθρά Θάλασσα και επλήγη το M/T Wind, ένα πετρελαιοφόρο υπό σημαία Παναμά, ελληνικής ιδιοκτησίας.

Η κίνηση των Χούθι να χτυπήσουν πετρελαιοφόρο και μάλιστα ελληνικών συμφερόντων αποτελεί εμπέδωση της προειδοποίησης για διεύρυνση του πλαισίου και των στόχων τους, εφόσον δεν προχωρήσει το σχέδιο εκεχειρίας στη Γάζα.

Παράλληλα, αποδεικνύει ότι οι ναυτικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ενώ η χρήση βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί επίσης σαφές μήνυμα από το Ιράν.

Το νέο αυτό πλήγμα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει έξαρση του γεωπολιτικού ρίσκου, που μεταφράζεται με άνοδο της τιμής του πετρελαίου, αύξηση της μετοβλητότητας στα χρηματιστήρια και ανησυχίες για τη δυναμική της διεθνούς οικονομίας σε περιβάλλον αυξημένων κινδύνων. Η ΕΚΤ μάλιστα, προσφάτως προειδοποίησε ότι οι αγορές μπορεί να αντιδράσουν υπερβολικά σε διαψεύσεις προσδοκιών, κατηγορία στην οποία εμπίπτουν τέτοια γεγονότα. Το Crisis Monitor ανέδειξε επίσης και τις επισημάνσεις του CEO της Bridgewater για την ανάγκη αλλαγής playbook στις αγορές και την υποτίμηση των γεωπολιτικών κινδύνων από τις αγορές.

 

crisismonitor.gr