Ο Νίγηρας με τη βοήθεια της Κίνας ξεκινά εξαγωγές πετρελαίου με αγωγό προς το Μπενίν

Ο Νίγηρας με τη βοήθεια της Κίνας ξεκινά εξαγωγές πετρελαίου με αγωγό προς το Μπενίν
energia.gr
Δευ, 20 Μαΐου 2024 - 10:32

Η κυβέρνηση του δυτικοαφρικανικού κράτους του Μπενίν συμφώνησε να άρει προσωρινά τον αποκλεισμό των εξαγωγών πετρελαίου του Νίγηρα από το λιμάνι του Κοτονού. Ενώ αυτό αποτελεί σημαντική πρόοδο για τις φιλοδοξίες της χώρας που δεν έχει πρόσβαση σε θάλασσα, θεωρείται επίσης νίκη για την Κίνα, καθώς επιδιώκει να αναπτύξει τα συμφέροντά της στην Αφρική.

Ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων του Μπενίν, Samou Seidou Adambi, δήλωσε ότι η χώρα του θα διαδραματίσει τον ρόλο της στην τήρηση όλων των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί στο πλαίσιο του έργου του αγωγού Νίγηρα-Μπενίν.

Αυτό θα είναι το παρθενικό φορτίο αργού πετρελαίου του αγωγού πετρελαίου Νίγηρα-Μπενίν που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία.

Το πρώτο πλοίο, το δεξαμενόπλοιο Front Cascade (157.500 dwt με νηολόγιο στα Νησιά Μάρσαλ) περίμενε στα ανοιχτά κοντά στον τερματικό σταθμό του Seme περιμένοντας την έγκριση. Τα σήματα AIS έδειξαν ότι το πλοίο έλαβε άδεια ελλιμενισμού και αναχώρησε στις 19 Μαΐου.

Η Κίνα φέρεται να βοήθησε στη διαμεσολάβηση για το εβδομαδιαίο αδιέξοδο των εξαγωγών, με ανώτερα στελέχη της CNPC (China National Petroleum Corporation) μαζί με αξιωματούχους των κινεζικών υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας να επισκέπτονται το Μπενίν την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός Adambi πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον γενικό διευθυντή της CNPC, Yuan Wenyuan.

"Η Κίνα είναι ένας μεγάλος φίλος του Νίγηρα, δεν μπορούμε ποτέ να το πούμε αρκετά", δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ali Mahaman Lamine Zeine, την ώρα που ανακοινώθηκε ότι η Κίνα θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην χούντα που κατέλαβε την εξουσία στη χώρα το 2023.

Ο πετρελαιαγωγός μήκους 1.240 μιλίων που χρηματοδοτείται από την Κίνα πρόκειται να μετατρέψει τον Νίγηρα σε σημαντικό εξαγωγέα πετρελαίου στη Δυτική Αφρική. Ο Νίγηρας παρήγαγε μόλις 20.000 βαρέλια ημερησίως από την πλούσια σε πετρέλαιο λεκάνη Agadem Rift, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας χρησιμοποιήθηκε στο εσωτερικό της χώρας λόγω έλλειψης κατάλληλης υποδομής εξαγωγής. Ωστόσο, η κρατική εταιρεία CNPC προσέφερε δάνειο 400 εκατομμυρίων δολαρίων, με το οποίο, μεταξύ άλλων, έγινε η αναβάθμιση του αγωγού στη σημερινή του δυναμικότητα των 110.000 βαρελιών ημερησίως. Ο αγωγός συνδέει τη λεκάνη Agadem με τις δεξαμενές αποθήκευσης και την πλατφόρμα φόρτωσης στον τερματικό σταθμό Seme του Μπενίν.

Το έργο του αγωγού έχει εγκλωβιστεί σε διαμάχη από το πραξικόπημα του Νίγηρα τον Ιούλιο του περασμένου έτους, που οδήγησε σε κυρώσεις από το οικονομικό μπλοκ της Δυτικής Αφρικής ECOWAS και τις δυτικές κυβερνήσεις. Η ECOWAS έχει έκτοτε άρει όλες τις κυρώσεις της κατά του Νίγηρα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη χώρα από το να αποχωρήσει μόνιμα από το μπλοκ.

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ του Νίγηρα και του γειτονικού του Μπενίν, που δεν έχει χερσαία σύνορα, παρέμειναν τεταμένες, με αποκορύφωμα το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Νίγηρας δικαιολόγησε το κλείσιμο ως βασισμένο σε ζητήματα ασφαλείας. Ο Νίγηρας κατηγορεί το Μπενίν ότι φιλοξενεί γαλλικές βάσεις, τις οποίες η νιγηριανή χούντα θεωρεί απειλή για την εξουσία της. Είναι αυτό το ζήτημα του κλεισίματος των συνόρων που είδε το Μπενίν να ανταποδίδει εμποδίζοντας τις εξαγωγές πετρελαίου του Νίγηρα μέσω των λιμανιών του.

Το γεγονός ότι η Κίνα διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή σε αυτό το αδιέξοδο αποκαλύπτει τη στενή συνεργασία της με τον Νίγηρα.

Αποτελεί επίσης μέρος μιας επιθετικής κίνησης της Κίνας να αυξήσει την επιρροή της σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, ενώ παράλληλα επεκτείνει τις πηγές των άκρως απαραίτητων εισαγωγών πετρελαίου.