Τεχνητή Νοημοσύνη: Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής στη Σεούλ για τη Σύναψη Νέων Κανονιστικών Συμφωνιών

Τεχνητή Νοημοσύνη: Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής στη Σεούλ για τη Σύναψη Νέων Κανονιστικών Συμφωνιών
energia.gr
Τρι, 21 Μαΐου 2024 - 13:07

Οι παγκόσμιοι ηγέτες και αξιωματούχοι που συμμετέχουν σε μια σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία φιλοξενείται από τη Νότια Κορέα και τη Βρετανία, αναμένεται να συνάψουν νέες συμφωνίες με επίκεντρο τον τρόπο πρακτικής ρύθμισης της ταχέως εξελισσόμενης τεχνολογίας, δήλωσαν κυβερνητικές και βιομηχανικές πηγές.

Η σύνοδος κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) στη Σεούλ αυτή την εβδομάδα έχει ως στόχο να βασιστεί σε μια ευρεία συμφωνία στην πρώτη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από έξι μήνες και να αντιμετωπίσει καλύτερα ένα ευρύτερο φάσμα κινδύνων, αναφέρει το Reuters.

Στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου, ο Έλον Μασκ της Tesla και ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Άλτμαν αναμείχθηκαν με ορισμένους από τους πιο σφοδρούς επικριτές τους, ενώ η Κίνα συνυπέγραψε τη "Διακήρυξη του Μπλέτσλεϊ" για τη συλλογική διαχείριση των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ θα επιβλέψουν μια εικονική σύνοδο κορυφής αργότερα την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσει υπουργική σύνοδος.

Η σύνοδος κορυφής αυτής της εβδομάδας θα ασχοληθεί με την "οικοδόμηση... πάνω στη δέσμευση των εταιρειών, εξετάζοντας επίσης πώς θα συνεργαστούν τα ινστιτούτα (ασφάλειας τεχνητής νοημοσύνης)", δήλωσε την Τρίτη στο Reuters η υπουργός Τεχνολογίας της Βρετανίας Μισέλ Ντόνελαν.

Από τον Νοέμβριο, η συζήτηση για τη ρύθμιση της ΤΝ έχει μετατοπιστεί από τα μακροπρόθεσμα σενάρια καταστροφής σε "πρακτικές ανησυχίες", όπως το πώς θα χρησιμοποιηθεί η ΤΝ σε τομείς όπως η ιατρική ή η χρηματοδότηση, δήλωσε ο Έινταν Γκόμεζ, συνιδρυτής της εταιρείας μεγάλων γλωσσικών μοντέλων Cohere.

Οι συμμετέχοντες στον κλάδο ήθελαν ρύθμιση για την ΤΝ που θα παρέχει σαφήνεια και ασφάλεια σχετικά με το πού θα πρέπει να επενδύσουν οι εταιρείες, αποφεύγοντας παράλληλα την περιχαράκωση της μεγάλης τεχνολογίας, δήλωσε ο Gomez.

Με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ να δημιουργούν Ινστιτούτα Ασφάλειας Τεχνητής Νοημοσύνης με κρατική υποστήριξη για την αξιολόγηση μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης και άλλες να αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, οι εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης ανησυχούν επίσης για τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δικαιοδοσιών, δήλωσαν οι αναλυτές.

Στην εικονική σύνοδο κορυφής αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) μεγάλων δημοκρατιών, ενώ προσκλήθηκαν επίσης η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία, δήλωσε αξιωματούχος της προεδρίας της Νότιας Κορέας.

Η Κίνα δεν θα συμμετάσχει στην εικονική σύνοδο κορυφής, αλλά αναμένεται να παραστεί στην αυτοπρόσωπη υπουργική σύνοδο της Τετάρτης, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ποιοι ηγέτες της βιομηχανίας θα λάβουν μέρος στη σύνοδο κορυφής, αν και ο Μασκ απάντησε στην ανάρτηση του Γιουν σχετικά με την επικείμενη σύνοδο κορυφής στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «X».