TotalEnergies: Τελική Επενδυτική Απόφαση σε Πρότζεκτ Βαθέων Υδάτων Αξίας 6 Δις Δολ. στην Αγκόλα

TotalEnergies: Τελική Επενδυτική Απόφαση σε Πρότζεκτ Βαθέων Υδάτων Αξίας 6 Δις Δολ. στην Αγκόλα
energia.gr
Τρι, 21 Μαΐου 2024 - 19:45

Η TotalEnergies, σε συνεργασία με την Petronas και τη Sonangol, κατέληξε σε μια τελική επενδυτική απόφαση (FID) για το πρότζεκτ βαθέων υδάτων Kaminho στο Block 20 στη λεκάνη Kwanza στην υπεράκτια Αγκόλα

Το FID έχει γίνει σε στενή συνεργασία με την παραχωρησιούχο Agencia Nacional de Petroleo e Gas (ANPG).

Με εκτιμώμενο κόστος 6 δις δολ., το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων Cameia και Golfinho, που βρίσκονται 100 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αγκόλας, σύμφωνα με το Bloomberg News.

Το έργο Kaminho θα περιλαμβάνει τη μετατροπή ενός πολύ μεγάλου μεταφορέα αργού σε μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και εκφόρτωσης παραγωγής (FPSO). Σχεδιασμένη για να ελαχιστοποιεί τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρική και απαλλαγμένη από το συνηθισμένο flaring, η μονάδα FPSO θα συνδεθεί σε ένα υποθαλάσσιο δίκτυο παραγωγής.

Το έργο Kaminho, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παραγωγή το 2028, αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα παραγωγής 70.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα.

Η TotalEnergies διαχειρίζεται το Block 20, με μερίδιο 40%, ενώ η Petronas Angola E&P, θυγατρική της Petronas, και η Sonangol P&P κατέχουν το 40% και το 20% αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanné, δήλωσε: «Αυτό το πρότζεκτ, το οποίο αξιοποιεί την καινοτομία για να ταιριάζει με τα επενδυτικά μας κριτήρια – “νεκρό σημείο” επένδυσης (breakeven) κάτω από 30 δολλάρια το βαρέλι και ένταση άνθρακα 16 kg ισοδύναμου CO₂ ανά βαρέλι ισοδύναμου πετρελαίου– θα γίνει το έβδομο FPSO μας στη χώρα και η πρώτη επένδυση στη λεκάνη της Kwanza.

Ανυπομονούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τη Sonangol στην τεχνολογία για την προώθηση της καινοτομίας και των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την ενεργειακή βιομηχανία στην Αγκόλα, ιδιαίτερα για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου και τη συμβολή στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της Αγκόλας».

Επιπλέον, η TotalEnergies έχει υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με το Sonangol EP για συνεργασία στην έρευνα και την τεχνολογία, με επίκεντρο την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Η συνεργασία θα επικεντρωθεί στη μείωση των εκπομπών μεθανίου και στην προώθηση των τεχνολογιών ΑΠΕ. Η TotalEnergies θα βοηθήσει το Sonangol EP στην έναρξη και λειτουργία του νέου του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης Sumbe. Η συνεργασία θα ενισχύσει τις δεξιότητες των ομάδων έρευνας και τεχνολογίας της Sonangol, με έμφαση στη γεωλογία των ταμιευτήρων, την ηλεκτροδότηση στην επεξεργασία και τα φωτοβολταϊκά.