Επιβεβαιώνοντας την εικόνα της πλήρους επιστροφής στις ηµέρες του επιθετικού εµπορικού πολέµου, η Κίνα βγήκε χθες στην αντεπίθεση εναντίον τόσο της Ε.Ε. όσο και των ΗΠΑ. Ανακοίνωσε έρευνες για πολιτικές τεχνητής µείωσης των τιµών στις εισαγωγές ενός πλαστικού που παράγουν Ευρώπη, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ταϊβάν, ενώ απείλησε την Ευρώπη

µε αδιευκρίνιστα αντίποινα αν οι µεταξύ τους εµπορικές διενέξεις κλιµακωθούν όπως οι σινοαµερικανικές οικονοµικές σχέσεις. Οι σχετικές ανακοινώσεις προήλθαν χθες αφενός από το κινεζικό υπουργείο Εµπορίου και αφετέρου από κρατικά ΜΜΕ της Κίνας.

Οι έρευνες ανακοινώνονται λιγότερο από εβδοµάδα µετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αυξήσει τους δασµούς σε µια σειρά από εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Αφορούν το ενδεχόµενο τεχνητής πτώσης των τιµών στις εισαγωγές πολυοξυµεθυλένιου, ενός είδους πλαστικού που χρησιµοποιείται σε µεγάλο εύρος βιοµηχανικών ειδών, από τα ηλεκτρονικά µέχρι τα αυτοκίνητα. Την ίδια στιγµή το Yuyuan Tantian, µέσο κοινωνικής δικτύωσης στενά συνδεδεµένο µε τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας, ανέφερε πως το Πεκίνο θα «προχωρήσει στη λήψη σειράς µέτρων και θα αντεπιτεθεί» αν η Ε.Ε. συνεχίσει τις έρευνες που διεξάγει σε κινεζικές εταιρείες. Οπως αναφέρουν παρατηρητές, το Πεκίνο χρησιµοποιεί συχνά τέτοιου είδους διαύλους για να διαµηνύσει τις προθέσεις του σχετικά µε τις εµπορικές του συναλλαγές και τις εµπορικές του διαφωνίες µε άλλες χώρες. Εν προκειµένω, πρόκειται για ευθεία προειδοποίηση σχετική µε τις έρευνες της Ε.Ε. στις επιδοτήσεις του Πεκίνου σε µια σειρά βιοµηχανιών που εµπεριέχουν την απειλή για ενδεχόµενους δασµούς στα κινεζικά ηλεκτροκίνητα οχήµατα και πιθανό αποκλεισµό των εταιρειών σιδηροδρόµων και ενέργειας.

Η προειδοποίηση περί κινεζικών αντιποίνων δεν διευκρίνιζε το είδος των µέτρων, αλλά παρέθετε την απειλητική επισήµανση νοµικού συµβούλου ότι για την Ε.Ε. η Κίνα είναι καθοριστικής σηµασίας αγορά για τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, όπως κρασιά και γαλακτοκοµικά είδη, αλλά και για τις πωλήσεις ευρωπαϊκών αεροσκαφών. Την ίδια απειλή απηχούσε, άλλωστε, χθεσινή ανακοίνωση του κινεζικού Εµπορικού Επιµελητηρίου στην Ε.Ε., που προειδοποιούσε ότι «τα ευρωπαϊκά κρασιά και τα γαλακτοκοµικά ενδέχεται να βρεθούν παγιδευµένα ανάµεσα σε πυρά». Παράγοντες της αγοράς υπογραµµίζουν, ωστόσο, πως τυχόν αντίποινα της Κίνας µε στόχο αυτούς τους τοµείς θα έχουν πολύ περιορισµένο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονοµία, δεδοµένου ότι αυτές οι τρεις βιοµηχανίες δεν αντιπροσωπεύουν παρά µόνον περίπου το 3% των εισαγωγών ευρωπαϊκών προϊόντων στην Κίνα. Αν, πάντως, οι δύο πλευρές αρχίζουν να ανταλλάσσουν δασµούς, όπως έχουν κάνει η Κίνα και οι ΗΠΑ ή αρχίσουν να χρησιµοποιούν άλλου είδους πολιτικές για να περιορίσουν τις διµερείς εµπορικές συναλλαγές και επενδύσεις, θα πρόκειται για µια κλιµάκωση επικίνδυνη για όσες εταιρείες ανά τον κόσµο έχουν ήδη υποστεί τις επιπτώσεις του σινοαµερικανικού εµπορικού πολέµου.

Σε ό,τι αφορά την κλιµάκωση της έντασης µε την Ουάσιγκτον, το κινεζικό υπουργείο Εµπορίου σχολίασε πως η αύξηση των δασµών στα κινεζικά προϊόντα «επιδεινώνουν βαρύτατα την ατµόσφαιρα της διµερούς συνεργασίας µε τις ΗΠΑ» και χαρακτήρισε την κίνηση «πολιτικοποίηση οικονοµικών ζητηµάτων». ∆εν αρκέστηκε, όµως, στις φραστικές επικρίσεις αλλά παράλληλα επέβαλε κυρώσεις σε τρεις αµερικανικές αµυντικές βιοµηχανίες επειδή πωλούν όπλα στην Ταϊβάν. Πρόκειται για τις General Atomics Aeronautical Systems, General Dynamics Land Systems και Boeing Defense, Space & Security, που εφεξής δεν θα µπορούν ούτε να εισάγουν οτιδήποτε από την Κίνα ούτε να της εξάγουν αµυντικό υλικό. Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εµπορίου διευκρίνιζε µάλιστα πως και τα στελέχη αυτών των τριών αµυντικών βιοµηχανιών δεν µπορούν εφεξής να εισέλθουν στην Κίνα, να εργαστούν ή να ζήσουν στην επικράτειά της. Σηµειωτέον ότι την Παρασκευή η Ε.Ε. προσέθεσε ένα ακόµη κινεζικό προϊόν, το ατσάλι από λευκοσίδηρο, στα είδη των οποίων τις τιµές διερευνά.

Στο στόχαστρο του Πεκίνου είναι οι εισαγωγές ενός πλαστικού που παράγουν Ευρώπη, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ταϊβάν.

 

Από την Καθημερινή