Απρόσμενη βελτίωση παρουσιάζει η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, καθώς η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας έχει βελτιώσει κάπως το κλίμα στην αγορά. Ο σχετικός δείκτης που καταρτίζει η γερμανική εταιρεία ερευνών GfK Group, βάσει δημοσκόπησης που διενεργείται σε δείγμα περίπου 2.000 ατόμων, προβλέπεται να ενισχυθεί στο 1,8 τον Οκτώβριο, από 1,6 τον Σεπτέμβριο (αναθεωρημένα στοιχεία).

Απρόσμενη βελτίωση παρουσιάζει η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, καθώς η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας έχει βελτιώσει κάπως το κλίμα στην αγορά.

Ο σχετικός δείκτης που καταρτίζει η γερμανική εταιρεία ερευνών GfK Group, βάσει δημοσκόπησης που διενεργείται σε δείγμα περίπου 2.000 ατόμων, προβλέπεται να ενισχυθεί στο 1,8 τον Οκτώβριο, από 1,6 τον Σεπτέμβριο (αναθεωρημένα στοιχεία). Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg News, ο δείκτης αναμενόταν να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 1,5 μονάδων.

Η σταθεροποίηση του καταναλωτικού κλίματος αποδίδεται αποκλειστικά στη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και, ιδιαίτερα, με την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχει ακόμη παρέλθει αλλά, στην πραγματικότητα, κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες, οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες. Ο κίνδυνος ύφεσης έχει αυξηθεί σημαντικά. Κατά συνέπεια, επισημαίνει η εταιρεία, δεν μπορεί να αποκλειστεί μελλοντική επίπτωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. 

(Από www.imerisia.gr, 25/09/2008)