Η κυριαρχία κινεζικών εταιρειών στον τελευταίο γύρο προσφορών του Ιράκ για δικαιώματα έρευνας και ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου δείχνει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη χώρα. Προσφέρθηκαν είκοσι εννέα έργα και κατακυρώθηκαν 13. Δέκα πήγαν σε κινεζικές εταιρείες, κυρίως μικρότερες ιδιωτικές οντότητες, και τρία στην τοπική KAR Group.

Η κινεζική Hualu Engineering εξασφάλισε επίσης σύμβαση για την κατασκευή ενός μεγάλου διυλιστηρίου πετρελαίου με εξαγωγικό προσανατολισμό στο Al Faw, στα νότια, το οποίο περιλαμβάνει ένα πετροχημικό συγκρότημα και ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Κατάρ θα υπογράψει περισσότερες μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την πώληση του υγροποιημένου φυσικού αερίου του, λέει ο υπουργός Ενέργειας Saad Al Kaabi, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy. Στόχος της χώρας είναι να συμβαδίσει με τις ΗΠΑ ως οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και να προχωρήσει αποφασιστικά μπροστά από την Αυστραλία.

Η ανακάλυψη πρόσθετων πόρων φυσικού αερίου στο κολοσσιαίο πεδίο North Field του επέτρεψε στο Κατάρ να προτείνει περαιτέρω επέκταση τον Φεβρουάριο. Αναμένεται πλεόνασμα στην αγορά στα τέλη της δεκαετίας του 2020, αλλά ο κ. Al Kaabi δήλωσε στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ ότι η "λογική οικονομική ανάπτυξη" θα οδηγήσει σε μια άλλη φάση ανάπτυξης του παγκόσμιου φυσικού αερίου στη δεκαετία του 2030.