Εγκρίθηκε ο Κανονισμός που Στοχεύει στην Αύξηση της Παραγωγής “Πράσινης” Τεχνολογίας Εντός ΕΕ

Εγκρίθηκε ο Κανονισμός που Στοχεύει στην Αύξηση της Παραγωγής “Πράσινης” Τεχνολογίας Εντός ΕΕ
energia.gr
Δευ, 27 Μαΐου 2024 - 17:31

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν επίσημα τη Δευτέρα νέα νομοθεσία που στόχο έχει να εξασφαλίσει ότι η Ένωση θα παράγει το 40% των ηλιακών συλλεκτών, των ανεμογεννητριών, των αντλιών θερμότητας και λοιπού τεχνολογικού εξοπλισμού “καθαρής” ενέργειας ώστε η ευρωπαϊκή βιομηχανία του κλάδου να μπορέσει να ανταγωνιστεί αντίστοιχες εταιρείες σε ΗΠΑ και Κίνα

Σύμφωνα με το Reuters, o Κανονισμός Net Zero Industry Act (NZIA) θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα ή αρχές Ιουλίου, αφού υπογραφεί από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Η σημασία του νέου Κανονισμού 


Ο ΝΖΙΑ κατέχει κεντρική θέση στην προσπάθεια της ΕΕ να διασφαλίσει ότι δεν είναι παγκόσμιος ηγέτης μόνο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και στην κατασκευή της απαιτούμενης τεχνολογίας. Η Ευρώπη βασίζεται όλο και περισσότερο στην Κίνα, η οποία προβλέπεται να έχει το 80% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας σε ηλιακή ενέργεια. Η ΕΕ ανησυχεί, επίσης, ότι οι πράσινες επιδοτήσεις ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που προβλέπει ο Νόμος για την Μείωση του Πληθωρισμού (IRA) των ΗΠΑ θα δελεάσουν τους ευρωπαίους παραγωγούς να μετεγκατασταθούν πέραν του Ατλαντικού.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο να παράγει η ίδια το 2030 το 40% των προϊόντων που χρειάζεται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτά θα καλύπτουν τις ΑΠΕ, την πυρηνική ενέργεια, τις αντλίες θερμότητας, τους ηλεκτρολύτες και άλλες τεχνολογίες απαλλαγής από τον άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης άνθρακα. Η ΕΕ στοχεύει επίσης να έχει μερίδιο 15% στην παγκόσμια παραγωγή αυτών των τεχνολογιών έως το 2040.


Ο NZIA προτείνει τον εξορθολογισμό της χορήγησης αδειών για έργα που ενισχύουν την παραγωγή στην ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι οι περισσότερες θα εκδίδονται εντός έξι έως εννέα μηνών. Οι δημόσιες αρχές που αγοράζουν προϊόντα καθαρής τεχνολογίας θα πρέπει να βασίσουν τις επιλογές τους όχι μόνο στην τιμή αλλά με στάθμιση 30% στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα μιας προσφοράς, ποσοστό που αφορά το βαθμό στον οποίο η ΕΕ βασίζεται στην προσφορά από μια τρίτη χώρα.

Η επίτευξη του στόχου θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην ηλιακή ενέργεια, δεδομένου ότι οι κατασκευαστές της ΕΕ προμηθεύουν λιγότερο από το 3% των εγκαταστάσεων πλαισίων στην ΕΕ και αγωνίζονται για επιβίωση. Ο τομέας της αιολικής ενέργειας της ΕΕ είναι πολύ ισχυρότερος, αν και οι κινεζικές εταιρείες κερδίζουν έδαφος.