Wood Mackenzie: Οι Εξαγωγές Κινεζικών Προϊόντων ΑΠΕ Αυξήθηκαν κατά 35% από το 2019 έως το 2023

Wood Mackenzie: Οι Εξαγωγές Κινεζικών Προϊόντων ΑΠΕ Αυξήθηκαν κατά 35% από το 2019 έως το 2023
energia.gr
Τρι, 28 Μαΐου 2024 - 10:26

Οι εξαγωγές κινεζικών προϊόντων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκαν κατά 35% από το 2019 έως το 2023, λόγω των ανταγωνιστικών τιμών και της κυριαρχίας της παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με τη νέα έκθεση «Looking overseas» της Wood Mackenzie. Οι μπαταρίες ενέργειας ξεπέρασαν 

τις ηλιακές μονάδες και έγιναν η κύρια εξαγωγή βασικών προϊόντων ανανεώσιμης ενέργειας της Κίνας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Την ίδια χρονική περίοδο, οι επενδύσεις σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 26% και αντιπροσώπευαν το 39% των συνολικών έργων Belt and Road το 2023.

Οι κινεζικές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναζητούν ενεργά παγκόσμιες επιχειρηματικές ευκαιρίες, σύμφωνα με την έκθεση. Οι επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τείνουν να υποστηρίζουν αγορές με υψηλή ζήτηση ενέργειας, σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον και προβλέψιμες ροές εσόδων. Εν τω μεταξύ, οι Κινέζοι κατασκευαστές στοχεύουν αγορές με τοπικές απαιτήσεις περιεχομένου για να γίνουν περιφερειακοί κόμβοι παραγωγής.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ευνοούνται από τους Κινέζους προγραμματιστές σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις στο εξωτερικό σε σύγκριση με άλλες συμβατικές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας», δήλωσε ο διευθυντής έρευνας για την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές της APAC στο Wood Mackenzie Xiaoyang Li.

«Περισσότερα από 100 έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας έχουν αναπτυχθεί στην αγορά Belt and Road την τελευταία δεκαετία».

Οι ολοκληρωμένες αλυσίδες εφοδιασμού, οι ραγδαία πτώση των τιμών και το υψηλό επίπεδο απόδοσης επέτρεψαν στους κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έδρα την Κίνα να παρέχουν περισσότερο από το 65% της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης και η Wood Mackenzie αναμένει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

Το χαμηλό κόστος κατασκευής έχει υποστηρίξει τους κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που εδρεύουν στην Κίνα να προσφέρουν ελκυστικές τιμές, οι οποίες είναι έως και 200% χαμηλότερες σε σύγκριση με τους δυτικούς παίκτες στις μεγάλες ανταγωνιστικές αγορές.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι τιμές των μη κινεζικών προϊόντων είναι διπλάσιες από εκείνες του συγκρίσιμου εξοπλισμού που κατασκευάζεται στην Κίνα.

«Επωφελούμενος από μια ισχυρή εγχώρια αλυσίδα εφοδιασμού, ο εξοπλισμός που παράγεται από Κινέζους κατασκευαστές στο εξωτερικό παραμένει ανταγωνιστικός ως προς τις τιμές παρά την άνοδο λόγω της αβεβαιότητας για τον πληθωρισμό και του υψηλότερου κόστους παραγωγής», είπε ο Λι.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ενδιαφέρον για επενδύσεις έργων ανανεώσιμων πηγών στο εξωτερικό από κινεζικές εταιρείες αυξάνεται, αλλά η πρόοδος είναι αργή λόγω των υψηλών αναπτυξιακών κινδύνων και της αβέβαιης ροής εσόδων.

Αγορές με υψηλή ζήτηση ενέργειας, σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον και προβλέψιμες ροές εσόδων ευνοούνται από τους Κινέζους επενδυτές, αλλά και γεωπολιτικά ζητήματα αντιμετωπίζονται σε αυτές τις αγορές.