Η ConocoPhillips βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της μικρότερης ανταγωνίστριας Marathon Oil Corp., η οποία θα επεκτείνει το κύμα μεγάλων συμφωνιών της πετρελαϊκής βιομηχανίας, αναφέρουν οι Financial Times. Η πρόταση που αφορά το σύνολο των μετοχών θα αποτιμούσε τον στόχο λίγο περισσότερο από την κεφαλαιοποίησή του, η οποία ανέρχεται σε περίπου 

15 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους FT, οι οποίοι δεν προσδιορίζουν τις πηγές τους.

Η Marathon Oil και η ConocoPhillips δεν απάντησαν στα αιτήματα του Bloomberg News για σχολιασμό.

Η προσθήκη της Marathon θα έδινε στην ConocoPhillips τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων στο Τέξας, την Οκλαχόμα, τη Βόρεια Ντακότα και τη λεκάνη Permian. Ο στόχος κατέχει επίσης συμφέροντα σε δραστηριότητες στην Ισημερινή Γουινέα.

Οι αμερικανικοί παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει ένα κύμα πρόσφατων μεγαλοεξαγορών. Επιδιώκουν να εξασφαλίσουν περιοχές γεωτρήσεων με την προσδοκία ότι τα καύσιμα αυτά θα παραμείνουν κεντρικά στο ενεργειακό μείγμα του κόσμου για δεκαετίες.

Η ConocoPhillips έχει ήδη επεκταθεί στη λεκάνη Permian τα τελευταία χρόνια μέσω της εξαγοράς της Concho Resources ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων και της εξαγοράς των περιουσιακών στοιχείων της Shell Plc στην περιοχή ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Devon Energy Corp. είχε προηγουμένως συνομιλίες με τη Marathon πέρυσι για έναν πιθανό συνδυασμό, δήλωσαν τότε στο Bloomberg News άτομα που γνωρίζουν το θέμα.