Αίγυπτος: Η Ζέστη Φέρνει Διακοπές Ρεύματος καθώς Αυξάνεται η Χρήση Κλιματιστικών

Αίγυπτος: Η Ζέστη Φέρνει Διακοπές Ρεύματος καθώς Αυξάνεται η Χρήση Κλιματιστικών
energia.gr
Πεμ, 30 Μαΐου 2024 - 09:35

Η Αίγυπτος έχει αρχίσει να υφίσταται και πάλι διακοπές ρεύματος, λόγω του ασυνήθιστα ζεστού καιρού στις αρχές του καλοκαιριού. Παρά την πρόσφατη διάσωση του ΔΝΤ, η χώρα δεν διαθέτει κεφάλαια για να αγοράσει καύσιμα και έχει ξεμείνει από φυσικό αέριο, καθώς η εγχώρια υπεράκτια παραγωγή έχει μειωθεί.

Το Κάιρο έχει αυξήσει τους φόρους, μεταξύ άλλων για το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα μαγειρέματος (υγραέριο). Μια κοινοπραξία με επικεφαλής την AD Ports θα αναπτύξει ένα εργοστάσιο για την παραγωγή πράσινης μεθανόλης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αίγυπτο, ως καύσιμο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τα πλοία.

Η εξάρτηση της Μέσης Ανατολής από τα κλιματιστικά θα αυξηθεί καθώς η περιοχή θερμαίνεται. Η ψύξη αντιπροσωπεύει το 65% έως 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στα σπίτια και συνεπάγεται βαρύ φορτίο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι αποδοτικότερες μονάδες κλιματισμού θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντική εξοικονόμηση, μειώνοντας τη χρήση ενέργειας και τους λογαριασμούς κατά 40% ή περισσότερο.