Επιστολή ΡΑΑΕΥ στον ΑΔΜΗΕ: Ανησυχίες για τις Τοπικές Αντιδράσεις στην Όδευση "Χανιά - Δαμάστα"

Επιστολή ΡΑΑΕΥ στον ΑΔΜΗΕ: Ανησυχίες για τις Τοπικές Αντιδράσεις στην Όδευση Χανιά - Δαμάστα
energia.gr
Πεμ, 30 Μαΐου 2024 - 13:48

H ΡΑΑΕΥ εξέφρασε,με επιστολή της προς τον ΑΔΜΗΕ, τις ανησυχίες της για πιθανή περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, λόγω των αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία στο τμήμα της εναέριας όδευσης γραμμών, Χανίων –Δαμάστας.

Η Αρχή ζητά από τον Διαχειριστή να την ενημερώσει διεξοδικά για την πορεία και το χρόνο εκτέλεσης του έργου, προκειμένου να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα για την ολοκλήρωση της εμβληματικής διασύνδεσης που τοποθετείται από τον ΑΔΜΗΕ στο τέλος του 2024.

Στην αρχή του επομένου, έτους, 2025, όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος και CEO του Διαχειριστή, Μάνος Μανουσάκης θα ξεκινήσει δοκιμαστικά η ηλέκτριση της γραμμής, που θα διαρκέσει τρεις μήνες. Ωστόσο οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εναέρια διασύνδεση Χανίων- Δαμάστας πιθανόν να θέσουν το έργο εκτός χρονοδιαγράμματος, κάτι που απασχολεί τη ΡΑΑΕΥ η οποία ως αρμόδια Αρχή θα πρέπει να διαθέτει την πραγματική εικόνα ώστε να πάρει μέτρα εφόσον απαιτηθεί από τις καταστάσεις και για να θωρακίσει ενεργειακά το νησί.

Οι τοπικές αρχές της περιοχής έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την εναέρια διασύνδεση. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αποκόρωνα με ομόφωνο ψήφισμά του έχει ταχθεί ενάντια στην τοποθέτησή των πυλώνων υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου όπως αναφέρει σε ψήφισμά του να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον και να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Κοινή γραμμή ενάντια στη δημιουργία υπέργειου δικτύου υψηλής τάσης που θα διασχίσει το σύνολο του δήμου Αποκόρωνα στα Χανιά, εξέφρασαν δήμαρχοι των Χανίων, φορείς, αυτοδιοίκηση και εκατοντάδες πολίτες που συμμετείχαν την 1η Απριλίου στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στο ίδρυμα «Αγία Σοφία» στους Αγίους Πάντες.

Σημειώνουμε ότι η «Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150KV Χανιά – Δαμάστα» εντάσσεται στα συνοδά έργα της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής και προβλέπει την κατασκευή 269 πυλώνων, ύψους 35 μέτρων στον ορεινό όγκο από τα Χανιά μέχρι το Ανατ. Ρέθυμνο. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης από τον υφιστάμενο υποσταθμό Χανίων στην Ξυλοκαμάρα έως τον υπό κατασκευή υποσταθμό στη Δαμάστα που βρίσκεται στο δήμο Μαλεβιζίου.

Η γραμμή αρχικά είναι υπόγεια σε μήκος 4,5 χιλιομέτρων και συνεχίζει εναέρια για μήκος 96,8 χιλιομέτρων, με 269 πυλώνες διπλού κυκλώματος για τους οποίους έχουν εγερθεί  αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η νέα Γραμμή Μεταφοράς (ΓΜ) 150 kV Χανιά-Δαμάστα είναι απαραίτητη για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής για την θωράκιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης. Η ενέργεια που θα διοχετεύσει στο νησί το νέο καλώδιο, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, είναι αδύνατο να υποστηριχθεί με το υφιστάμενο δίκτυο. Ωστόσο, η πλήρης υπογειοποίησή της, υποιστηρίζει ο ΑΔΜΗΕ, όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την ορθή λειτουργία του εξοπλισμού, αλλά καθυστερεί σημαντικά το έργο της διασύνδεσης στο σύνολό του, καθώς θα απαιτήσει νέα τεχνική μελέτη, πέραν του ότι θα αυξήσει υπέρμετρα το κόστος.