Οι Πρόσφατοι Τυφώνες και η Τραπεζική Κρίση Πίσω από την Απότομη Άνοδο του Πετρελαίου

Οι Πρόσφατοι Τυφώνες και η Τραπεζική Κρίση Πίσω από την Απότομη Άνοδο του Πετρελαίου
energia.gr
Παρ, 26 Σεπτεμβρίου 2008 - 13:02
Κατά 26 δολάρια σε μία ημέρα αυξήθηκε την Δευτέρα η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα της τελευταίας δεκαετίας.

Κατά 26 δολάρια σε μία ημέρα αυξήθηκε την Δευτέρα η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα της τελευταίας δεκαετίας.

Μία από τις αιτίες υπήρξε η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το κόστος του σχεδίου στήριξης του τραπεζικού κλάδου των ΗΠΑ, η έλλειψη διαφάνειας ως προς τις λεπτομέρειές του και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις του στα δημοσιονομικά των ΗΠΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, oι κερδοσκοπικές κινήσεις με αφορμή την πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γιεν προκάλεσαν ανησυχία στις αγορές για το μέλλον του αμερικανικού νομίσματος.

Η άνοδος οφείλεται, όμως, κατά τους Financial Times, και σε ένα λόγο σίγουρα τεχνικό: τη ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών που είχαν υπολογίσει σε πτώση των τιμών του πετρελαίου, ώστε να καλύψουν τις τοποθετήσεις τους πριν από τη λήξη του Ενδιάμεσου Συμβολαίου Nymex του Δυτικού Τέξας περιόδου Οκτωβρίου.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε από την μείωση της ρευστότητας στην αγορά πετρελαίου της Νέας Υόρκης, με ορισμένους διαμορφωτές της αγοράς να περικόπτουν τις δραστηριότητές τους. Αυτό οδήγησε σε μία απότομη αύξηση στην αστάθεια της τιμής, εκτιμούν συναλλασσόμενοι και τραπεζικοί.

Αλλά και τα θεμελιώδη έπαιξαν τον ρόλο τους. Η έλλειψη πετρελαίου προς άμεση παράδοση στις ΗΠΑ λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσαν οι πρόσφατοι τυφώνες δημιούργησε εντάσεις στις αγορές ενέργειας.

Οι προμήθειες είναι χαμηλότερες του αναμενομένου – όχι μόνο από τις περιοχές των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού, οι οποίες επλήγησαν από τους τυφώνες Άικ και Γκούσταβ, αλλά και από τη Νιγηρία, την Σαουδική Αραβία και το Μεξικό. Την ίδια στιγμή, η Κίνα αύξησε τις εισαγωγές αργού κατά 11,54% τον Αύγουστο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι περί τα 995.000 βαρέλια την ημέρα σε προμήθειες αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, ή το 76,6 % της κανονικής παραγωγής έχουν προσωρινά απωλεσθεί. Οι απώλειες στις προμήθειες είναι τώρα υψηλότερες από ότι το 2004, όταν ο τυφώνας Κατρίνα χτύπησε τον Κόλπο του Μεξικού. Κατά τον Rob Laughlin, της MF Global του Λονδίνου, χρειάστηκε αρκετά περισσότερος χρόνος από ό,τι οποιοσδήποτε είχε προβλέψει μέχρι να ξαναρχίσει η παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο.

Παρ’ ότι, κατά γενική παραδοχή, η κατακόρυφη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου τη Δευτέρα δεν αντανακλά μία δραματική και απότομη μεταβολή στην αγορά και τη ζήτηση, συναλλασσόμενοι εκτιμούν ότι η ανάκαμψη των τιμών Nymex Νοεμβρίου σε επίπεδα άνω των 106 δολαρίων το βαρέλι από το χαμηλό των 90 δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει ότι τα θεμελιώδη γίνονται αυστηρότερα.

Όμως γιατί οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν τόσο έντονα κατά τη λήξη του συμβολαίου του Οκτωβρίου; Κάποιοι συναλλασσόμενοι υπέδειξαν ως αιτίες προηγούμενους εν εξελίξει υπολογισμούς σε καθοδικές τιμές. Αν οι βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις τους δεν είχαν κλείσει, θα ήταν υποχρεωμένοι να παραδώσουν βαρέλια στους πελάτες τους. 

Σύμφωνα με άλλες πηγές της αγοράς, ωστόσο, παράγοντες όπως τα διυλιστήρια βρίσκονται πίσω από την άνοδο της τιμής, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν προμήθειες φυσικών προϊόντων. Ο Howard Gruenspecht, επικεφαλής του τομέα στατιστικής του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας, δήλωσε ότι η άνοδος της Δευτέρας πιθανότατα υπήρξε το αποτέλεσμα ενός «συνωστισμού όπου ένας συναλλασσόμενος είχε μία βραχυπρόθεσμη τοποθέτηση από την οποία ήθελε να απεμπλακεί και άρχισε να πουλά κάπως αργοπορημένα».

Επιπλέον, την Τρίτη, η διαφορά ανάμεσα στο Nymex Νοεμβρίου και το Nymex Δεκεμβρίου διευρύνθηκε απότομα πάνω από 1,4 δολάρια το βαρέλι κατά το άνοιγμα της αγοράς της Νέας Υόρκης. Ο Nauman Barakat, αντιπρόεδρος της Macquarie Futures της New York, πιστεύει ότι το εύρος της διαφοράς Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου δείχνει ότι η αγορά πετρελαίου των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σφιχτή.

Εξάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα, η αμερικανική κυβέρνηση δάνεισε στα διυλιστήρια πετρέλαιο από τα στρατηγικά της αποθέματα, όμως υπάρχει ήδη εκ νέου τεράστια ζήτηση. Η ConocoPhillips δανείστηκε 1 εκατομμύριο βαρέλια και η Marathon 750.000 βαρέλια από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας για την κάλυψη χαμένων προμηθειών.