Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Αλγερίας Sonatrach αναμένει να υπογράψει τις επόμενες ημέρες συμφωνία με τη Chevron που πρόκειται να ενισχύσει την παραγωγή φυσικού αερίου της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Μοχάμεντ Αρκάμπ. Η συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία θα υπογραφεί «μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Aρκάμπ.

στην κρατική τηλεόραση σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το Bloomberg. Η Αλγερία, ο βορειοαφρικανός παραγωγός του ΟΠΕΚ, επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές φυσικού αερίου και θα παραμείνει βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είπε ο υπουργός.

Την περασμένη εβδομάδα, ο άλλος ενεργειακός κολοσσός των ΗΠΑ, η ExxonMobil, υπέγραψε επίσης συμφωνία με την κυβέρνηση της Αλγερίας για εξερεύνηση σε δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου στη βορειοαφρικανική χώρα.

Η Exxon, σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία ενέργειας της Αλγερίας Sonatrach, θα «μελετήσει τις υπάρχουσες ευκαιρίες για την ανάπτυξη των πόρων υδρογονανθράκων στη λεκάνη Ahnet και στη λεκάνη Gourara» στο νότιο τμήμα της χώρας, ανέφερε το New Arab.

Η Αλγερία διαθέτει τεράστια αποθέματα συμβατικού φυσικού αερίου και επίσης εκτιμάται ότι έχει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου στον κόσμο μετά την Κίνα και την Αργεντινή.

Στις αρχές του περασμένου έτους, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Chevron είχε αυξήσει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας ενεργειακής εξερεύνησης με την Αλγερία και αξιολογούσε τους εκτιμώμενους τεράστιους πόρους σχιστολιθικού φυσικού αερίου της βορειοαφρικανικής χώρας.

Οι περισσότερες εξαγωγές φυσικού αερίου της Αλγερίας κατευθύνονται προς την Ευρώπη, η οποία στοιχηματίζει όλο και περισσότερο στην Αφρική να εισάγει μεγάλους όγκους φυσικού αερίου και LNG για να αντικαταστήσει την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης πριν από την εισβολή της, στην Ουκρανία.

Επίσης η ιταλική Eni, έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα στην εξασφάλιση περισσότερου εφοδιασμού με φυσικό αέριο για την Ευρώπη από την Αφρική και έχει επιταχύνει έργα στην Αφρική για να καλύψει τη ζήτηση φυσικού αερίου της Ευρώπης απουσία παραδόσεων με ρωσικούς αγωγούς.

Επιπλέον, η Grain LNG του Ηνωμένου Βασιλείου, ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης, υπέγραψε νωρίτερα φέτος μια δεκαετή συμφωνία που θα επεκτείνει τη μακροπρόθεσμη ικανότητα αποθήκευσης και επαναπαράδοσης της Sonatrach στον τερματικό σταθμό Grain LNG από τον Ιανουάριο του 2029.