Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να ξεκινήσει ήδη από την Κυριακή μια δευτερογενή πώληση μετοχών του πετρελαϊκού της γίγαντα Aramco, ανέφερε χθες Πέμπτη το Reuters, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια. Η νέα προσφορά μετοχών-ορόσημο χρειάζεται την τελική έγκριση του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να εμφανίζονται πληροφορίες ότι η Saudi Aramco σχεδίαζε να πουλήσει περισσότερες μετοχές ήδη από τον επόμενο μήνα.

Η είδηση για τη σχεδιαζόμενη πώληση αναφέρθηκε αποκλειστικά την περασμένη Παρασκευή από το Reuters, το οποίο επικαλούμενο δύο ανώνυμες πηγές ανέφερε ότι υπάρχουν τέτοιες προθέσεις στην Aramco. Μία από αυτές τις πηγές ανέφερε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να αποφέρει στην Aramco έσοδα περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι αποφάσεις σχετικά με την πώληση μετοχών είναι θέματα των μετόχων μας και δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε», ανέφερε η ίδια η εταιρεία σε απάντηση στο δημοσίευμα.

Επί του παρόντος, η Σαουδική Αραβία κατέχει λίγο πάνω από το 98% της Aramco μετά την πώληση του 1,7% στην αρχική δημόσια προσφορά (IPO) τον Δεκέμβριο του 2019. Από το 98% που κατέχει το βασίλειο, η σαουδαραβική κυβέρνηση κατέχει το 90% της Aramco, ενώ το κρατικό επενδυτικό ταμείο κατέχει το υπόλοιπο 8%.

Οι Σαουδάραβες είχαν αρχικά ως στόχο να εισαγάγουν την Aramco στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, Tadawul, και σε μία μεγάλη διεθνή αγορά, με το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ να φημολογούνται ή να αναφέρουν ότι ήταν στην κούρσα.
Αλλά τελικά, η χλιαρή ζήτηση των επενδυτών και η πιθανότητα να εκτεθεί το Βασίλειο σε αγωγές -ιδιαίτερα με την εισαγωγή στη Νέα Υόρκη- ανάγκασαν τους κυβερνώντες να μειώσουν το μέγεθος της δημόσιας εγγραφής της Aramco.

Η Saudi Aramco έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας τον Δεκέμβριο του 2019 και συγκέντρωσε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την εισαγωγή μετοχών, η οποία έγινε η μεγαλύτερη στην ιστορία.

Μετά την IPO, οι Σαουδάραβες ηγεμόνες, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσαν σε αρκετές περιπτώσεις ότι θα υπάρξουν περισσότερες πωλήσεις σχιστολιθικών προϊόντων της Aramco στο Tadawul στο μέλλον.