Ο OPEC+ θα συνεχίσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και το 2025, με σκοπό να διατηρήσει υψηλά τις τιμές του καυσίμου. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η πανίσχυρη ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών κρατών διαπραγματεύεται μία νέα συμφωνία ώστε να παραμείνει σε λογική μειωμένης παραγωγής και το 2025

Αν οι παρασκηνιακές συνομιλίες ευοδωθούν, τότε το νέο σχέδιο του OPEC+ θα «κλειδώσει» την Κυριακή, στη διαδικτυακή συνάντηση των διαφόρων εκπροσώπων. Από το 2022, ο OPEC+ έχει υιοθετήσει μία στρατηγική περικοπών στην ημερήσια παραγωγή προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πτωτικές τάσεις των τιμών του πετρελαίου.

Η ομάδα, που περιλαμβάνει ορισμένους από τους μεγαλύτερους παραγωγούς όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Ιράκ, και το Ιράν, επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο την αυξανόμενη παραγωγή άλλων μεγάλων εξαγωγέων, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Μάλιστα, η Ουάσιγκτον έχει κατά καιρούς πιέσει τους συμμάχους της εντός του OPEC+να αλλάξουν την προσέγγισή τους, στοχεύοντας στην πτώση των τιμών των καυσίμων  και του πληθωρισμού, ένα φαινόμενο που ταλανίζει τις δυτικές αγορές εδώ και αρκετούς μήνες. Ωστόσο, το δυτικό “μέτωπο” δεν είναι απαραίτητα ενιαίο: Πρόσφατα, ο CEO της Αμερικανικής Pioneer Natural Resources, Scott Sheffield, κατηγορήθηκε για υπόγειες συνεννοήσεις με μέλη του OPEC+ ώστε να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου.

Ο ισχύων σχεδιασμός του OPEC+ προβλέπει περικοπές που αγγίζουν τα 5,86 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ποσότητα που ισούται με το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης. Από αυτά, τα 3,66 εκατομμύρια βαρέλια είναι υποχρεωτικά για όλα τα κράτη-μέλη μέχρι το τέλος του 2024. Άλλα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια αφορούν εθελοντικές περικοπές μέχρι το τέλος Ιουνίου. Η νέα συμφωνία θα διατηρούσε τον στόχο των 3,66 εκατομμυρίων bpd για το 2025, ενώ ένα ποσοστό από τα 2,2 εκατομμύρια bpd θα περικόπτονταν εθελοντικά μέσα στο υπόλοιπο του 2024.

«Είναι δυνατή μια απόφαση για το 2025», είπε μία από τις πηγές του Reuters. «Θα μάθουμε περισσότερα τις επόμενες μέρες». Η παράταση ορισμένων περικοπών έως το 2025 πιθανότατα θα εξαρτηθεί από την συμφωνία του OPEC + σχετικά με τα όρια παραγωγικής ικανότητας συγκεκριμένων χωρών-μελών αργότερα το 2024, ανέφεραν δύο από τις πηγές. Μια τέταρτη πηγή, εκπρόσωπος του OPEC +, όταν ρωτήθηκε την Παρασκευή εάν η συνεδρίαση της Κυριακής θα λάβει αποφάσεις για το 2025, είπε: «Μέρος αυτής, ναι».

Ο OPEC + θα ξεκινήσει μια σειρά διαδικτυακών συναντήσεων στις 11:00 GMT την Κυριακή.

«Εάν πράγματι οι περικοπές επεκταθούν μέχρι το 2025, αυτό θα εγείρει επίσης το ζήτημα του προγραμματισμένου ελέγχου χωρητικότητας του ομίλου και της επαναφοράς των γραμμών βάσης, το οποίο πιθανότατα δεν θα διευθετηθεί εφέτος», δήλωσε ο Rory Johnston, ιδρυτής της υπηρεσίας έρευνας πετρελαίου Commodity Context.

Οι χώρες που έχουν προβεί σε εθελοντικές περικοπές που είναι βαθύτερες από αυτές που συμφωνήθηκαν με την ευρύτερη ομάδα είναι η Αλγερία, το Ιράκ, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, το Ομάν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Δεν θα αποκλείαμε εντελώς μια ανατροπή της πλοκής - με τη μορφή βαθύτερων περικοπών - δεδομένης της τάσης του [υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας] Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ [μπιν Σαλμάν] για θεαματικά φινάλε τύπου Χόλιγουντ», δήλωσε στο Reuters η Helima Croft από την RBC Capital Markets.

Ωστόσο, οι περικοπές δεν αγγίζουν όλα τα κράτη-μέλη ισότιμα. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, ορισμένες χώρες όπως το Ιράκ καθυστερούν τη μείωση της παραγωγής τους, ξεπερνώντας πολύ τα συμφωνηθέντα όρια. Από την άλλη, χώρες όπως η Νιγηρία μειώνουν δραματικά τις παραγόμενες ποσότητες πετρελαίου τους. Η εικόνα αυτή αναδεικνύει τις αποκλίσεις που υπάρχουν εντός του οργανισμού, εφόσον κάθε κράτος επιχειρεί να εξυπηρετήσει πρωτίστως τα δικά του συμφέροντα, ενώ ορισμένες κυβερνήσεις δέχονται και εξωτερικές πιέσεις για αλλαγή πολιτικής.