Η Αίγυπτος πρόκειται να δημιουργήσει την πρώτη μονάδα ανακύκλωσης πλοίων της χώρας. Η Holding Co. για Θαλάσσιες και Χερσαίες Μεταφορές του Υπουργείου Μεταφορών (HCMLT), υπέγραψε αυτή την εβδομάδα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την El Wehda Industrial Company για την ανάπτυξη ναυπηγείου διάλυσης πλοίων στο λιμάνι Damietta. Ο υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου Kamel El-Wazir δήλωσε ότι η συνεργασία ερχεται επειτα από την προεδρική οδηγία

για την ενίσχυση της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στον τομέα των μεταφορών. Στοχεύει στην ανάπτυξη της τοπικής βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα, η οποία σήμερα εξαρτάται από τα εισαγόμενα παλιοσίδερα. Αυτό μπορεί τώρα να αντικατασταθεί με τοπικά υλικά ανακύκλωσης πλοίων.

Η μονάδα διάλυσης πλοίων αναμένει να παράγει 1,5 εκατομμύρια τόνους σκραπ σε μια περίοδο πέντε ετών, που ισοδυναμεί με το 66% του συνολικού σκραπ που απαιτεί η τοπική αγορά για την παραγωγή σιδήρου. Επί του παρόντος, η Αίγυπτος παράγει περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνους σιδήρου ετησίως, έναντι της εγκεκριμένης δυναμικότητας των 16 εκατομμυρίων τόνων – εν μέρει λόγω της απουσίας σκραπ στην τοπική αγορά. Περίπου τρία εκατομμύρια τόνοι σκραπ εισάγονται κάθε χρόνο, αλλά αυτό αναμένεται να μειωθεί με την εισροή από το ναυπηγείο ανακύκλωσης πλοίων.

Η εγκατάσταση θα καλύπτει μια έκταση 155.000 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται στα δυτικά του δυτικού φράγματος του λιμανιού Damietta. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή θαλάσσιου φράγματος μήκους 1,5 χιλιομέτρου για την αποφυγή λάσπης. Ως ναυπηγείο μεσαίου μεγέθους (κατηγοριοποιούνται ως εκείνα της εμβέλειας 50.000-500.000 τετραγωνικών μέτρων), θα έχει ικανότητα διάλυσης πλοίων με μέγιστο μήκος 230 μέτρα.

Η Αίγυπτος ελπίζει να γίνει ένας σημαντικός προορισμός ανακύκλωσης πλοίων, αξιοποιώντας τη στρατηγική της θέση κατά μήκος μεγάλων διεθνών ναυτιλιακών διαδρομών.