Νότια Κορέα: Ερευνητικές Γεωτρήσεις για Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο σε Δυνητικά Τεράστια Κοιτάσματα

Νότια Κορέα: Ερευνητικές Γεωτρήσεις για Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο σε Δυνητικά Τεράστια Κοιτάσματα
energia.gr
Δευ, 3 Ιουνίου 2024 - 10:02

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol έδωσε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή ερευνητικών γεωτρήσεων για δυνητικά τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της χώρας που είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ενέργειας στον κόσμο. Η πιθανότητα η περιοχή να περιέχει έως και 14 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου

είναι «πολύ υψηλή», δήλωσε ο Γιουν σε συνέντευξη Τύπου, επικαλούμενος μελέτη που, όπως είπε, έχει εξεταστεί από εμπειρογνώμονες και βιομηχανικές ομάδες.

«Σήμερα, ενέκρινα το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας να προχωρήσει με τη γεώτρηση για εξερεύνηση στα βάθη της ανατολικής θάλασσας», δήλωσε ο Yoon.

Το έργο της γεώτρησης εκτιμάται ότι θα κοστίσει περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια γουόν (363 εκατομμύρια δολάρια) και θα ξεκινήσει κοντά στο τέλος του έτους με την ελπίδα να υπάρξει εύρημα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, είπε.

Ο Yoon Suk Yeo προσδιόρισε ως τοποθεσία μια περιοχή στα ανοικτά της νοτιοανατολικής βιομηχανικής λιμενικής πόλης Ποχάνγκ.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η Νότια Κορέα έχει πραγματοποιήσει μια σειρά ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αρχής γενομένης από το 1996, και αξιοποίησε ένα απόθεμα φυσικού αερίου ισοδύναμο με περίπου 4,5 εκατομμύρια βαρέλια. Η εμπορική αξιοποίηση αυτού του αποθέματος ολοκληρώθηκε το 2021, είπε.

Οι νέες προοπτικές είναι δυνητικά αρκετά μεγάλες ώστε να περιέχουν αρκετό φυσικό αέριο που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη χώρα για 29 χρόνια και πετρέλαιο που ισοδυναμεί με κατανάλωση τεσσάρων ετών, είπε.

Οι ενεργειακές μετοχές στη Σεούλ σημείωσαν άλμα μετά την ανακοίνωση του Γιουν.

Οι μετοχές της SK Innovation σημείωσαν άνοδο άνω του 10%, η Korea Gas Corporation έπιασε το ημερήσιο όριο του 30%, η SK Gas σημείωσε άνοδο άνω του 17% και η Daesung Energy σημείωσε άνοδο άνω του 27%.

Η Νότια Κορέα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος αγοραστής αργού και φυσικού αερίου στον κόσμο, σύμφωνα με την Korea National Oil Corporation, και ο ένατος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο.

Ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Ahn Duk-geun δήλωσε ότι τα τρία τέταρτα των προοπτικών εκτιμάται ότι περιέχουν φυσικό αέριο και το υπόλοιπο τέταρτο πετρέλαιο. Η εμπορική παραγωγή στοχεύει στο 2035, είπε.

Αξιωματούχος του υπουργείου Βιομηχανίας δήλωσε ότι η KNOC θα ηγηθεί της γεώτρησης με στόχο τον προσδιορισμό του μεγέθους των προοπτικών. Μπορεί να χρειαστεί να διανοιχθούν έως και 10 γεωτρήσεις η καθεμία με κόστος 100 δισεκατομμύρια γουόν, δήλωσε ο αξιωματούχος, ζητώντας ανωνυμία.

Η Νότια Κορέα διαθέτει ελάχιστους πόρους ορυκτών καυσίμων και εισάγει όλα τα αποθέματα άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκτός από 1% το καθένα. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο μετά την Ιαπωνία και ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.