Η Aramco έχει επιχειρήσει να εισέλθει στην παγκόσμια επιχείρηση υγροποιημένου φυσικού αερίου, αποκτώντας μερίδιο στην MidOcean Energy, 
καθώς γνωρίζει ότι το LNG μπορεί να αποτελέσει ένα μεταβατικό καύσιμο που θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της καύσης καυσίμων όπως ο άνθρακας και το μαζούτ και να υποστηρίξει τις

προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) και τη διατήρηση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας.

Η Εταιρεία σκοπεύει να συνεχίσει να διερευνά μια σειρά από εγχώριες και διεθνείς ευκαιρίες σε βασικές αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου, αναγνωρίζοντας ότι η κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών του κόσμου χωρίς να διακυβεύεται η ενεργειακή ασφάλεια και η αξιοπιστία, είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο είναι φυσικό αέριο σε υγρή μορφή, προσφέρει μια πηγή ενέργειας με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον άνθρακα και το μαζούτ, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν την πλειονότητα του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού. Όταν το φυσικό αέριο ψύχεται και υγροποιείται σε υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο, και χάρη σε αυτό το υλικοτεχνικό πλεονέκτημα η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη, με τον όγκο εμπορίου να αυξάνεται από 100 εκατομμύρια τόνους το 2000 σε σχεδόν 400 εκατομμύρια τόνους το 2022.

Ένα μεταβατικό καύσιμο

Εδώ και δεκαετίες αξιοποιούμε τις δυνατότητες που έχει το φυσικό αέριο τόσο ως πηγή ενέργειας για χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και ως πρώτη ύλη για την εγχώρια βιομηχανία.

Τώρα, καθώς αναμένει ισχυρή αύξηση της ζήτησης για το LNG, καθώς ο κόσμος συνεχίζει την πορεία του προς μια ενεργειακή οικονομία με γίνει λιγότερες εκπομπές άνθρακα, θέλει να γίνει παγκόσμιος παίκτης στον τομέα του LNG.

«Πιστεύουμε ότι το LNG μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μεταβατικό καύσιμο που θα μπορούσε να επιτρέψει στα παγκόσμια ενεργειακά και βιομηχανικά συστήματα να εξισορροπήσουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) και την ενεργειακή ασφάλεια»
εξηγεί ο πρόεδρος του Upstream της Aramco, Nasir K. Al-Naimi.
«Το LNG παρουσιάζει δυνατότητες ως κατάλληλο καύσιμο για την ενεργειακή μετάβαση, ιδίως στις ασιατικές οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα. Η υποκατάσταση του άνθρακα με LNG θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική μείωση των εκπομπών CO2", προσθέτει.

Κορυφαίος παίκτης του LNG

Η εταιρεία έχει εισέλθει στην παγκόσμια επιχείρηση υγροποιημένου φυσικού αερίου αποκτώντας μερίδιο στην MidOcean Energy, μια εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου που ιδρύθηκε και διαχειρίζεται η αμερικανική επενδυτική εταιρεία EIG. Η συμφωνία βασίζεται στη σχέση μεταξύ της Aramco και της EIG, η οποία συμμετείχε στην κοινοπραξία που απέκτησε το 2021 μερίδιο 49% στην Aramco Oil Pipelines Company, θυγατρική της Aramco.

«Η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι τοποθετημένη για διαρθρωτική, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και η MidOcean Energy είναι καλά εξοπλισμένη για να επωφεληθεί από την αυξανόμενη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου, ιδίως στην Ασία και την Ευρώπη, όπου οι υποδομές εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου συνεχίζουν να επεκτείνονται», εξηγεί ο Al-Naimi.

«Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε μια σειρά από εγχώριες και διεθνείς ευκαιρίες σε βασικούς γεωγραφικούς κόμβους LNG για να βελτιστοποιήσουμε τις πιθανές εμπορικές συνέργειες και να ικανοποιήσουμε την αυξανόμενη ανάγκη του κόσμου για ασφαλή, προσβάσιμη και πιο βιώσιμη ενέργεια», προσθέτει.

Η ιστορία επιτυχίας με το φυσικό αέριο

Η δραστηριότητα στον τομέα του φυσικού αερίου αποτελεί εδώ και καιρό προτεραιότητα, η οποία πρόκειται να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς αναπτύσσει πρόσφατα ανακαλυφθέντες μη συμβατικούς πόρους φυσικού αερίου, όπως το κοίτασμα Jafurah. Αυτή η πρόσθετη παραγωγική ικανότητα φυσικού αερίου αναμένεται να συμβάλει στην ικανοποίηση της αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης για ενέργεια χαμηλότερου κόστους και χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, μετριάζοντας την καύση υγρών καυσίμων.

Η παραγωγή φυσικού αερίου αποδίδει Υγρά Φυσικού Αερίου (Natural Gas Liquids - NGLs), αιθάνιο και συμπυκνώματα, τα οποία συμπληρώνουν την παραγωγή αργού πετρελαίου και παρέχουν πρώτη ύλη στις βιομηχανίες διύλισης και πετροχημικών προϊόντων, τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και διεθνώς.

Η τελευταία προσθήκη στο κύριο σύστημα φυσικού αερίου στο Fadhil, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2020.

Το 1975 ξεκινήσε να αναπτύσσει το Κύριο Σύστημα Φυσικού Αερίου (Master Gas System - MGS), ένα εκτεταμένο δίκτυο αγωγών που συνδέει τις εγκαταστάσεις παραγωγής και επεξεργασίας φυσικού αερίου σε όλο το Βασίλειο. Αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του βιομηχανικού δικτύου της Σαουδικής Αραβίας για την οικονομική ανάπτυξη και διαφοροποίηση από την ίδρυσή του πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες.