Αυστραλία: Διαταγή σε Κινεζικά fumd να Πωλήσουν Μερίδια σε Εταιρεία Εξόρυξης Σπάνιων Γαιών

Αυστραλία: Διαταγή σε Κινεζικά fumd να Πωλήσουν Μερίδια σε Εταιρεία Εξόρυξης Σπάνιων Γαιών
energia.gr
Τρι, 4 Ιουνίου 2024 - 12:12

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας διέταξε τα κεφάλαια που συνδέονται με έναν Κινέζο επιχειρηματία να μειώσουν τα μερίδιά τους σε μια εταιρεία εξόρυξης σπάνιων γαιών, σε μια ένδειξη του τρόπου με τον οποίο ο έλεγχος των κρίσιμων ορυκτών γίνεται πολιτικό ζήτημα. Ο Τζιμ Τσάλμερς, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, επικαλέστηκε λόγους εθνικού συμφέροντος απαιτώντας

από το Yuxiao Fund και τέσσερις συνεργάτες του να μειώσουν ή να διαθέσουν τα μερίδιά τους στη Northern Minerals, μια εταιρεία ανάπτυξης σπάνιων γαιών στη Δυτική Αυστραλία.

«Η απόφαση, η οποία βασίζεται σε συμβουλές του Συμβουλίου Ελέγχου Ξένων Επενδύσεων, έχει σχεδιαστεί για να προστατεύσει το εθνικό μας συμφέρον και να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το πλαίσιο των ξένων επενδύσεων», δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω έντονης συζήτησης στην Αυστραλία σχετικά με την υποτιθέμενη κυριαρχία της Κίνας στις σπάνιες γαίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ανεμογεννητριών και ηλεκτρικών οχημάτων και στην αμυντική βιομηχανία.

Η Κίνα ελέγχει το 70% της εξόρυξης σπάνιων γαιών και το 90% της δυναμικότητας επεξεργασίας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η Αυστραλία έχει προσδιορίσει τις σπάνιες γαίες ως βασικό μέρος της στρατηγικής της για τα κρίσιμα ορυκτά και θέλει να βοηθήσει τον εταιρικό της τομέα να αναπτύξει μια αλυσίδα εφοδιασμού εκτός Κίνας.

Η Northern Minerals έχει τοποθετηθεί ως βασικός προμηθευτής στοιχείων σπάνιων γαιών σε ένα διυλιστήριο που κατασκευάζει η Iluka Resources στις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση εμπόδισε το Yuxiao Fund, το οποίο εδρεύει στη Σιγκαπούρη, να διπλασιάσει τη συμμετοχή του στη Northern Minerals σε σχεδόν 20% τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η αυστραλιανή εταιρεία επικοινώνησε με την FIRB τον περασμένο Οκτώβριο για να ζητήσει από τη ρυθμιστική αρχή να διερευνήσει κατά πόσον η Yuxiao, η οποία, σύμφωνα με την Northern Minerals, ελέγχεται από τον επιχειρηματία Wu Tao, είχε παραβιάσει την εν λόγω εντολή αυξάνοντας κρυφά το μερίδιό της μέσω της χρήσης συνδεδεμένων κεφαλαίων.

Το ταμείο της Σιγκαπούρης συγκάλεσε επίσης έκτακτη συνέλευση των μετόχων για την απομάκρυνση του Nicholas Curtis, εκτελεστικού προέδρου της Northern Minerals και βετεράνου των σπάνιων γαιών, από τη θέση του. Η Yuxiao πρότεινε επίσης τον Wu, μαζί με άλλους υποψηφίους, ως υποψήφιο για το διοικητικό συμβούλιο της αυστραλιανής εταιρείας.

Ο Curtis παραιτήθηκε από το ρόλο του την περασμένη εβδομάδα. Η Northern Minerals θα πραγματοποιήσει την ετήσια συνέλευσή της, η οποία περιλαμβάνει τις προτεινόμενες υποψηφιότητες για το διοικητικό συμβούλιο, αυτή την εβδομάδα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία αναφέρεται ότι: «Η Northernerals θα συμμετάσχει στο συνέδριο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας: «Φαίνεται ότι ο θησαυροφύλακας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απόκτηση των σχετικών μετοχών δεν ήταν σύμφωνη με τις απαιτήσεις του νόμου περί ξένων εξαγορών και εξαγορών του 1975 και της προηγούμενης απαγορευτικής διαταγής που εξέδωσε ο θησαυροφύλακας».

Το Yuxiao Fund δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η κίνηση του θησαυροφύλακα θα αναγκάσει πάνω από το 10% των μετοχών της Northern Minerals να βγουν στην αγορά τους επόμενους δύο μήνες.  

Η Yuxiao διατάχθηκε να μειώσει τη συμμετοχή της στο 8%, ενώ τέσσερα συνδεδεμένα κεφάλαια και ιδιώτες - μεταξύ των οποίων η Black Stone Resources των Βρετανικών Παρθένων Νήσων και η Indian Ocean International Shipping and Service Company με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - κλήθηκαν να πωλήσουν μετοχές που είχαν αγοράσει από τον Σεπτέμβριο.

Η παρέμβαση της ρυθμιστικής αρχής της Αυστραλίας έρχεται αφού ο Καναδάς υποχρέωσε τους κινέζους επενδυτές να εκποιήσουν τις συμμετοχές τους στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών το 2022.

Φέτος, ο παραγωγός γραφίτη SRG Mining ακύρωσε μια προγραμματισμένη επένδυση από την κινεζική Carbon One New Energy Group τον Μάρτιο και ο παραγωγός χαλκού Solaris Resources ακύρωσε ένα σχέδιο πώλησης μεριδίου 15% στην κινεζική Zijin Mining τον Μάιο, με τις δύο εταιρείες να επικαλούνται τους κανόνες για τις ξένες επενδύσεις ως λόγο για να απομακρυνθούν από τις συμφωνίες.