Στην ισοτιμία του δολαρίου ρίχνει αποκλειστικά την ευθύνη για την πορεία που θα ακολουθήσει στο μέλλον η τιμή του αργού πετρελαίου ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Σακίμπ Χελίλ, τη στιγμή που το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις ημέρες λόγω εκτιμήσεων για μείωση των επιτοκίων από τη Fed. Ωστόσο, μετά τη συμφωνία για έγκριση του σχεδίου στήριξης από το Κογκρέσο, το δολάριο κέρδισε αμέσως έδαφος έναντι του ευρώ.

Στην ισοτιμία του δολαρίου ρίχνει αποκλειστικά την ευθύνη για την πορεία που θα ακολουθήσει στο μέλλον η τιμή του αργού πετρελαίου ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Σακίμπ Χελίλ, τη στιγμή που το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις ημέρες λόγω εκτιμήσεων για μείωση των επιτοκίων από τη Fed. Ωστόσο, μετά τη συμφωνία για έγκριση του σχεδίου στήριξης από το Κογκρέσο, το δολάριο κέρδισε αμέσως έδαφος έναντι του ευρώ. Ετσι, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου τις βραδινές ώρες έφτασε μέχρι το 1,4561, όταν νωρίτερα είχε φτάσει μέχρι το 1,4786. H τιμή του πετρελαίου κυμαινόταν πάνω από τα 107 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας μέχρι τα 108.67 δολάρια.

Στη Γερμανία, η αναπάντεχη άνοδος του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης ώθησε προς τα κάτω την αξία των κρατικών ομολόγων στη Γηραιά Ηπειρο. Παράλληλα μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό της αξίας του «μαύρου χρυσού» επιδιώκει η Μόσχα.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ βασίστηκε εξ ολοκλήρου στην οικονομική «παράδοση» που θέλει την τιμή του πετρελαίου να κινείται αντίθετα με εκείνη του δολαρίου. «Παραδοσιακά» όταν η αξία των περιουσιακών στοιχείων μειώνεται οι επενδυτές στρέφονται για ασφάλεια στα εμπορεύματα. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η πορεία της τιμής του πετρελαίου «δεν έχει σε τίποτα να κάνει» με την προσφορά και τη ζήτηση. «Εάν το δολάριο εξασθενήσει, το πετρέλαιο θα ανέβει» είπε ο Χελίλ.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός της Ρωσίας, Σεργκέι Σχμάτκο, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση της χώρας, της μεγαλύτερης παραγωγού ενέργειας στον κόσμο, θέλει να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο στις τιμές του «μαύρου χρυσού» και ότι γι’ αυτό σχεδιάζει σειρά μέτρων στα οποία περιλαμβάνεται η μεταχείριση πετρελαϊκών κοιτασμάτων ως «αποθέματα» με τη χρήση ή μη των οποίων θα αυξάνεται ή θα μειώνεται ταχύτατα η συνολική παραγωγή στη Ρωσία. Τα μέτρα αυτά θα παρουσιάσει στον ΟΠΕΚ στην επόμενη του σύνοδο τον Δεκέμβριο.

Χθες η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη παρουσίαζε μεικτές τάσεις για να κινηθεί ανοδικά στη συνέχεια της συνεδρίασης στα 108 δολάρια το βαρέλι, καθώς η αγορά επιχειρούσε να υπολογίσει το αποτέλεσμα που θα έχει στη ζήτηση πετρελαίου η οικονομική παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26/09/2008)