Σφυροκόπημα δέχονται οι μετοχές της Ινδίας, καθώς όπως φαίνεται το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα θα έχει απόσταση σε σχέση με την άνετη νίκη που έδειχναν τα exit polls για τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Στα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, ο Μόντι εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα, αλλά αυτό είναι περιορισμένο και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα εξασφαλίσει τις 272 έδρες που χρειάζεται για την πλειοψηφία (και ενώ ο ίδιος προεκλογικά στόχευε, όπως έλεγε, σε 400). Η διαφορά του κόμματός του από το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης είναι προς το παρόν μόνο 60 με 70 έδρες. Είναι μία διαφορά που θα μπορούσε να εξαλειφθεί ή και να ανοίξει αισθητά, όπως σχολιάζει το BBC.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες εκλογές παγκοσμίως, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε 7 φάσεις και σε διάστημα άνω των 6 εβδομάδων, με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να ψηφίζουν.

Η διάψευση των αρχικών εκτιμήσεων για θριαμβευτική νίκη Μόντι φαίνεται να τρόμαξε τους επενδυτές, με αποτέλεσμα τόσο ο Nifty 50 index όσο και ο BSE Sensex να καταγράφουν πτώση 5%. Χθες είχαν σκαρφαλώσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με ώθηση από τα exit polls.

Το βαρύ κλίμα στην αγορά της Ινδίας επηρεάζει και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, όπου όμως η πτώση είναι συγκρατημένη. Στο Τόκιο ο Nikkei 225 υποχωρεί 0,22% και ο Topix καταγράφει πτώση 0,24%.

Στη Σεούλ ο Kospi σημειώνει πτώση 0,47%, ενώ ο Kosdaq κάλυψε τις αρχικές απώλειες για να κινηθεί τελικά σε θετικό έδαφος. Στο Σίντνεϊ ο S&P/ASX 200  υποχωρεί 0,2%.

Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα οι κινεζικές αγορές. Ο Hang Seng ενισχύεται 0,31% και ο CSI 300 καταγράφει άνοδο 0,4%.