Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός σίγουρα είναι η διείσδυση των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, το 63,9% της παραγόμενης ενέργειας τον Απρίλιο προήλθε από καθαρές πηγές, δηλαδή ΑΠΕ (57,2%) και υδροηλεκτρικά (6,7%)

Ωστόσο, για να παραφράσουμε το γνωστό γνωμικό, «ουδέν καλόν αμιγές κακού»: Η ταχύτατη διείσδυση των ΑΠΕ στο ελληνικό δίκτυο έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, τα οποία αγγίζουν τόσο τους επενδυτές, όσο και τους καταναλωτές.

Το energia.gr έχει γράψει πολλές φορές σχετικά με τα εντεινόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά ΑΠΕ. Τα ζητήματα αυτά είναι πολυπαραγοντικά και σχετίζονται με ορισμένα διαχρονικά μειονεκτήματα του ελληνικού συστήματος. Για παράδειγμα, η ελληνική αγορά παρουσιάζει συνεχώς μειούμενη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που σημαίνει ότι η πλεονάζουσα παραγωγή των ΑΠΕ δεν μπορεί να καταναλωθεί, προκαλώντας ένα ντόμινο επιπτώσεων. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις των αναλυτών και των ανθρώπων της αγοράς, συνεχίζοντας να αδειοδοτεί νέες προσθήκες ΑΠΕ στο δίκτυο, κάτι που φαίνεται να οδηγεί στο σπάσιμο της “φούσκας” σύντομα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε μία σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό να αποκλιμακώσει— αλλά όχι απαραίτητα να επιλύσει— τα προβλήματα αυτά.

Το πρώτο αναγκαίο βήμα είναι η μαζική εγκατάσταση νέων έξυπνων μετρητών, σε ποσοστό που θα ξεπερνά την πλειοψηφία των καταναλωτών. Οι έξυπνοι μετρητές θα επιτρέψουν τη μέτρηση της κατανάλωσης ανά ημέρα ή ακόμα και ανά ώρα. Έχοντας αυτή την τεχνική υποδομή, το φθινόπωρο το ΥΠΕΝ θα φέρει στην αγορά τα νέα πορτοκαλί τιμολόγια, τα οποία θα έχουν δυναμικές χρεώσεις της κιλοβατώρας. Τα τιμολόγια αυτά θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στο θέμα της πλεονάζουσας ενέργειας από ΑΠΕ που παρατηρείται κυρίως τις μεσημεριανές ώρες λόγω έντονης ηλιοφάνειας.

Με το ίδιο σκεπτικό, καταργείται το παραδοσιακό νυχτερινό τιμολόγιο. Το γνωστό “νυχτερινό ρεύμα” είναι απομεινάρι μίας ενεργειακής εποχής που φαίνεται να έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Καθώς η δομή του ελληνικού δικτύου έχει πλέον αλλάξει, με την πλεονάζουσα παραγωγή να εντοπίζεται τις μεσημεριανές και όχι τις βραδινές ώρες, η μείωση του κόστους της κιλοβατώρας με σκοπό την αύξηση της ζήτησης το μεσημέρι αποτελεί ένα εύλογο μέτρο. Και αυτή η παρέμβαση δρομολογείται για το φθινόπωρο, όπου η ζήτηση του ρεύματος είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλή λόγω των ήπιων θερμοκρασιών.


Συνεχίζοντας στον χώρο των μετρήσεων, το ΥΠΕΝ προωθεί και τις μηνιαίες καταμετρήσεις σε αντίστιξη με τις τριμηνιαίες. Η μηναία εκκαθάριση των λογαριασμών αναμένεται να καλύψει το σύνολο των καταναλωτών μέχρι το τέλος Ιουλίου. Η πρακτική αυτή θα ενισχύσει την αίσθηση της διαφάνειας στους καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους δικαιολογημένα νιώθουν πονοκέφαλο κάθε φορά που επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν το πόσο καταναλώνουν και πόσο χρεώνονται. Επιπροσθέτως, οι μηνιαίες μετρήσεις στοχεύουν να χτυπήσουν το μακροχρόνιο πρόβλημα των ρευματοκλοπών, οι οποίες κοστίζουν πολλά στους νομοταγείς καταναλωτές.

Τέλος, εξετάζεται και το άνοιγμα του εμπορικού δικτύου στους καταναλωτές. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συμμετοχής των οικιακών καταναλωτών σε Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ). Ο κάθε ΦΟΣΕ θα συμφωνεί με τους καταναλωτές ένα ποσό αμοιβής, το οποίο θα λαμβάνουν οι δεύτεροι ώστε να αυξομειώνουν την κατανάλωσή τους ανάλογα με τη ζήτηση του δικτύου. Τέτοιες πρακτικές είναι συνήθεις στις ευρωπαϊκές αγορές και δεν προϋποθέτουν κάποια σημαντική επένδυση πέρα από τους έξυπνους μετρητές.