Με αφορμή εργασίες κοπής δέντρων στον Υμηττό εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έστειλε επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς και ζητάει την άμεση παύση των εργασιών και απομάκρυνση της καύσιμης ύλης.

Εφιστούμε την προσοχή σας στις άκρως επικίνδυνες πρακτικές που λαμβάνουν χώρα εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και ενώ οι θερμοκρασίες βρίσκονται σε άνοδο.

Στην επιστολή αναφέρουνς τα ακόλουθα:

Στον Υμηττό πραγματοποιούνται κοπές δέντρων με αλυσοπρίονο, θρυμματισμός, στοίβαξη καύσιμης ύλης ενώ η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης δεν γίνεται αμέσως μετά την κοπή με κίνδυνο ανάφλεξης. Ο θρυμματισμός και το άφημα της ύλης εκεί που βρίσκεται την δεδομένη χρονική στιγμή αποτελεί άκρως επικίνδυνη πρακτική. 

Μάλιστα στις 29-3 συνελήφθη αλλοδαπός ως φερόμενος υπαίτιος εμπρησμού.

Οι εργασίες καθαρισμού δασικών εκτάσεων, αστικών, ημιαστικών περιοχών οφείλουν να γίνονται νωρίς το χειμώνα όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, το έδαφος νωπό και υπάρχει χρόνος για απομάκρυνση της ύλης ή θρυμματισμό.

Επίσης, η άνοιξη είναι κατά κύριο λόγο η εποχή που έρχονται στην χώρα μας χιλιάδες αποδημητικά πτηνά (πάρα πολλά από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση) για να ζευγαρώσουν και να αναπαραχθούν. Τα πτηνά αυτά επισκέπτονται ακόμη και τον αστικό ιστό φτιάχνοντας τις φωλιές τους στα δέντρα. Η άνοιξη αποτελεί απαγορευτική περίοδο για κλάδεμα καθώς ακόμη και τα δέντρα των πόλεων φιλοξενούν τις φωλιές με τα αυγά και τους νεοσσούς των πτηνών.

Σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ του 2009 η καταστροφή φωλιών είναι απαγορευμένη και παράνομη. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/147 για τη διατήρηση των άγριων πτηνών προβλέπει στο άρθρο 5 ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε καταστροφή ή ζημιά σε φωλιές και αυγά πτηνών.

Ζητάμε την άμεση παύση κάθε επικίνδυνης εργασίας, την άμεση απομάκρυνση της ύλης και όχι τον θρυμματισμό της εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και την λήψη σοβαρής μέριμνας για τις κατεστραμμένες φωλιές των αποδημητικών πτηνών.