Ο πετρελαϊκός κολοσσός Aramco πραγματοποιεί συνομιλίες με τις αμερικανικές εταιρείες Tellurian και NextDecade, για δύο ξεχωριστά έργα LNG, καθώς η σαουδαραβική εταιρεία επιδιώκει να ενισχύσει το εμπόριο και την παραγωγή φυσικού αερίου, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές κοντά στις συνομιλίες. Η παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε ραγδαία την τελευταία δεκαετία, καθώς οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και οι αντίπαλοι της Aramco, όπως η Qatar Energy, ανταγωνίζονται για την κατασκευή πολλών μονάδων για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία

Η σαουδαραβική εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Tellurian για να αγοράσει μερίδιο στο εργοστάσιο Driftwood LNG των 27,6 εκατομμυρίων τόνων ετησίως (mtpa) κοντά στη λίμνη Τσαρλς της πολιτείας Λουιζιάνα. Οι αξιωματούχοι της Aramco επισκέφθηκαν τον χώρο τρεις φορές φέτος - μεταξύ άλλων μαζί στελέχη από την αυστραλιανή Woodside σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, είπαν ότι οι πηγές που αρνήθηκαν να κατονομαστούν καθώς οι συνομιλίες δεν είναι δημόσιες. Η Aramco βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία ΥΦΑ NextDecade για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς φυσικού αερίου από μια προτεινόμενη πέμπτη μονάδα επεξεργασίας στις εγκαταστάσεις της στο Ρίο Γκράντε, αξίας 18 δις δολαρίων.


Η Aramco αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Tellurian είπε ότι δεν σχολιάζει τις εικασίες της αγοράς. Η Woodside είπε ότι αξιολογεί συνεχώς τις ευκαιρίες οργανικής και ανόργανης ανάπτυξης, αλλά αρνήθηκε περαιτέρω σχόλια. Η NextDecade δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Reuters για σχόλιο.

 

Η Aramco επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά LNG, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί παγκοσμίως κατά 50% έως το 2030, ειδικά στις ΗΠΑ, όπου η χωρητικότητα ΥΦΑ πρόκειται σχεδόν να διπλασιαστεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η Tellurian έχει ξοδέψει χρόνια και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να χρηματοδοτήσει και να κατασκευάσει το εργοστάσιο Driftwood. Το περασμένο φθινόπωρο, η Tellurian προειδοποίησε τους επενδυτές ότι εντός ενός έτους η εταιρεία ενδέχεται να μην είναι σε θέση να καλύψει το λειτουργικό κόστος και το χρέος, λόγω των συνεχιζόμενων ζημιών και της μείωσης των ταμειακών αποθεμάτων. Μία επένδυση της Aramco θα μπορούσε να προσφέρει την ανάκαμψη που χρειάζεται το Driftwood LNG, σύμφωνα με αναλυτές.


Η μονάδα Driftwood δεν επηρεάζεται από την παύση του Προέδρου Μπάιντεν στα έργα εξαγωγής LNG, καθώς έχει ήδη άδεια από το Υπουργείο Ενέργειας να εξάγει σε χώρες που δεν έχουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο, η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας των ΗΠΑ έδωσε στην Tellurian παράταση τριετούς άδειας για την ολοκλήρωση της κατασκευής του Driftwood.


Η Aramco είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο και ο κορυφαίος εξαγωγέας, αντλώντας σχεδόν το 10% της παγκόσμιας προσφοράς αργού. Ωστόσο, η παρουσία της στην αγορά LNG επισκιάζεται από το γειτονικό Κατάρ. Μεγαλύτερη παρουσία έχει και η ADNOC των ΗΑΕ. Η Aramco πραγματοποίησε την πρώτη της επένδυση LNG στο εξωτερικό όταν αγόρασε μερίδιο στην MidOcean Energy με έδρα τις ΗΠΑ για 500 εκατομμύρια δολάρια πέρσι.


Τον Μάρτιο, το Reuters ανέφερε ότι η Aramco ήταν σε συνομιλίες για επενδύσεις στο έργο Port Arthur της Sempra Infrastructure στο Τέξας. Ανταγωνίζεται επίσης με τη Shell για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας εμπορίας LNG Pavilion Energy που ανήκει στην Temasek.