Μία ακόμα διπλωματική νίκη επιθυμεί να εξασφαλίσει ο Ταγίπ Ερντογάν, προσεγγίζοντας εκ νέου τους BRICS. Η Τουρκία είχε επιχειρήσει να εισχωρήσει στον οργανισμό ήδη από το 2018, έχοντας λάβει μία ευγενική απόρριψη από την άλλη πλευρά. Ωστόσο, με τον διεθνή ανταγωνισμό να εντείνεται με αφορμή τις συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, η Τουρκία έχει ενδεχομένως μία νέα ευκαιρία για να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, επισκέφθηκε την Κίνα και συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Γουάνγκ Γι. Γι και Φιντάν συζήτησαν για μία σειρά τομέων, όπως η ενέργεια, οι υποδομές, και οι νέες τεχνολογίες. Πιο σημαντικά, οι δύο Υπουργοί δήλωσαν ότι η συνεργασία τους βασίζεται στα «κοινά συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών» και ότι επιθυμούν να αντισταθούν σε οποιαδήποτε μορφή ηγεμονίας. Η αναφορά αυτή είναι μία εμφανής στόχευση εναντίον των ΗΠΑ, με τις διμερείς σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον να περνούν μία νέα φάση ύφεσης εξαιτίας της πολιτικής Μπάϊντεν στο Παλαιστινιακό ζήτημα.


Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Φιντάν ταξίδεψε και μέχρι την επαρχία Σιντζιάνγκ, το επίκεντρο της κινεζικής πολιτικής για τη μειονότητα των Μουσουλμάνων Ουιγούρων. Εθνοτικά, οι Ουιγούροι αυτοπροσδιορίζονται ως τουρκικής καταγωγής, όπως οι Αζέροι και οι Τουρκμένοι. Παράλληλα, η Τουρκία είναι το μοναδικό Μουσουλμανικό κράτος που είχε θίξει τη στρατηγική του Πεκίνου εναντίον των Ουιγούρων στο παρελθόν, αν και αυτές οι αναφορές έχουν εκλείψει πιο πρόσφατα. Ο Ερντογάν, που αρέσκεται να προβάλει τον εαυτό του ως προστάτης των απανταχού Μουσουλμάνων, έχει αποδείξει ότι το ενδιαφέρον του για τις όποιες διωκόμενες Μουσουλμανικές κοινότητες είναι περισσότερο εργαλειακό παρά ειλικρινές.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα των BRICS, ο Φιντάν δήλωσε πως ο οργανισμός μπορεί να αποτελέσει μία καλή εναλλακτική λύση για την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας συγκριτικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άγκυρα και Βρυξέλλες γνωρίζουν καλά ότι ο δρόμος της Τουρκίας για ένταξη στην κοινότητα θα παραμείνει κλειστός, ασχέτως του ότι αποτελεί το πιο μακροχρόνια υποψήφιο κράτος. Ο Φιντάν αναγνώρισε ότι ένας από τους λόγους καθυστερήσεων είναι η πολιτισμική απόσταση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, καθώς πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι διστακτικές έναντι της Μουσουλμανικής— και πλέον Ισλαμιστικής— Τουρκίας. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τα δισεπίλυτα διπλωματικά χάσματα μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, με το Κυπριακό ζήτημα να παραμένει ένα μόνιμο αγκάθι.

Ο Φιντάν αναμένεται να συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής ΥΠΕΞ των BRICS που θα λάβει χώρα στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα. Ένα από τα θέματα στην ατζέντα είναι η είσοδος της Τουρκίας στον οργανισμό. Ο Ντιμίτρι Πεσκόβ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου καλωσόρισε το αίτημα της Τουρκίας να γίνει μέλος των BRICS, μία δήλωση που αναδεικνύει το θετικό κλίμα έναντι της Άγκυρας. Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία έχει καλύτερες πιθανότητες να γίνει δεκτή αυτή τη φορά, όχι μόνο χάρη στις γεωπολιτικές συγκυρίες, αλλά και λόγω της προηγούμενης διεύρυνσης του BRICS, με την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιραν, και τη Σαουδική Αραβία να αποτελούν να νεότερα μέλη.