Ερντογάν: Το Τουρκμενιστάν θα Μπορούσε Σύντομα να Ξεκινήσει Εξαγωγές Φυσικού Αερίου προς Τουρκία και Ευρώπη

Ερντογάν: Το Τουρκμενιστάν θα Μπορούσε Σύντομα να Ξεκινήσει Εξαγωγές Φυσικού Αερίου προς Τουρκία και Ευρώπη
energia.gr
Πεμ, 6 Ιουνίου 2024 - 16:02

Το Τουρκμενιστάν θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να εξάγει φυσικό αέριο στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ευρώπη μέσω του διευρυμένου πρότζεκτ Trans Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), όπως δήλωσε προχθές, Τρίτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το Τουρκμενιστάν, πλούσιο σε φυσικό αέριο, διεκδικεί να αποτελέσει οδό εξαγωγής του φυσικού αερίου του προς την Ευρώπη, καθώς οι ροές των ρωσικών αγωγών προς την ΕΕ κατέρρευσαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το Τουρκμενιστάν διαπραγματεύεται εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Τουρκία και τις παγκόσμιες αγορές μέσω συμφωνιών ανταλλαγής, με έμφαση στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο Αφγανιστάν.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το Τουρκμενιστάν και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας στην Τουρκία και στη συνέχεια στην ευρωπαϊκή αγορά, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.


Σε ομιλία που εκφωνήθηκε σε εκδήλωση της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ότι “η μακροχρόνια συνεργασία μας, που στέφθηκε με επενδύσεις υποδομής όπως οι αγωγοί Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν, οι αγωγοί Μπακού-Τιφλίδα-Ερζερούμ και ο TANAP, όχι μόνο ωφέλησε την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά συνέβαλε επίσης σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και της Ευρώπης”.

Το πρότζεκτ TANAP θεωρείται το πιο σημαντικό τμήμα του Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που συνδέει τον αγωγό South Caucasus (SCP) και τον Trans Adriatic Pipeline (TAP). Ο TANAP θεωρείται ο μεγαλύτερος αγωγός φυσικού αερίου και αυτός με τη μεγαλύτερη διάμετρο στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, ενώ κατασκευάστηκε για να μεταφέρει φυσικό αέριο που εξορύσσεται στην περιοχή Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν για να εξαχθεί, στη συνέχεια, πρώτα στην Τουρκία και μετά στην Ευρώπη.


Νωρίτερα φέτος, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπαϊρακτάρ είχε δηλώσει ότι η χώρα του επρόκειτο να λάβει έως και 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν “σε αρχικό στάδιο” στο πλαίσιο του μνημονίου κατανόησης που υπογράφηκε τον Μάρτιο.


“Η Τουρκία ενδιαφέρεται πρωτίστως για το αέριο του Τουρκμενιστάν επειδή πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές εισαγωγών φυσικού αερίου της”, δήλωσαν τον Μάρτιο αναλυτές του Κέντρου Ανατολικών Μελετών (OSW) που εδρεύει στην Πολωνία.


“Για την Άγκυρα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου από διάφορους προμηθευτές, σε συνδυασμό με τη μείωση της δικής της κατανάλωσης φυσικού αερίου, θα έφερνε τη χώρα πιο κοντά στον στόχο της να δημιουργήσει έναν κόμβο για το εμπόριο αυτού του πόρου».