Η Γερμανία παρήγαγε 121,5 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημειώνοντας αύξηση 11,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή από πηγές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε κατά 25,4%, αποτελώντας μόλις το 41,6% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας.

Αξιοσημείωτη ήταν η συμβολή της αιολικής ενέργειας, η οποία παρήγαγε επιπλέον 5 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες - αυξημένη κατά 12% σε σχέση με πέρυσι - και αντιπροσωπεύει πλέον το 38,5% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Η ηλιακή ενέργεια σημείωσε επίσης σημαντική αύξηση, καθώς αυξήθηκε κατά 1,4 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες, ή 21%, και παρέχει πλέον το 6,6% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας.

«Ποτέ άλλοτε δεν έχει παραχθεί τόση ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν έχει τροφοδοτηθεί στο δίκτυο της Γερμανίας», δήλωσε ο Thomas Grigoleit, διευθυντής του τμήματος trade & invest για τις τεχνολογίες ενέργειας, κτιρίων και περιβάλλοντος. «Σχεδόν το 60% της φιλικής προς το κλίμα ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ότι η επέκταση των αιολικών και ηλιακών ικανοτήτων συνεχίζει να αποδίδει καρπούς και ότι η Γερμανία βρίσκεται στο δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα».

Η χώρα στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 65% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Έχει επίσης θέσει ενδιάμεσους στόχους για τη μείωση των εκπομπών κατά 88% έως το 2040 και την επίτευξη του καθαρού μηδενισμού έως το 2045.

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την απαλλαγή από τον άνθρακα στους τομείς των μεταφορών και των κτιρίων, καθώς έχασαν τους στόχους τους για τις εκπομπές το 2023.