Το Γραφείο Διαχείρισης Ωκεάνιας Ενέργειας (Bureau of Ocean Energy Management - BOEM) κινείται με ταχείς ρυθμούς για την προώθηση του τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ. Σήμερα ανακοινώνει τη διαθεσιμότητα της τελικής περιβαλλοντικής εκτίμησης για την πιθανή ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων στα ανοικτά των ακτών του Ντέλαγουερ, του Μέριλαντ και της Βιρτζίνια

που είναι γνωστές ως περιοχή του Κεντρικού Ατλαντικού. Η πρόταση για την πώληση μισθώσεων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για δύο περιοχές κατά μήκος του Κεντρικού Ατλαντικού ανακοινώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου 2023. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η BOEM δημοσίευσε πρώτα το σχέδιο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στη συνέχεια διέκοψε την υποχρεωτική περίοδο υποβολής δημόσιων σχολίων. Η επανεξέταση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις από την έκδοση της μίσθωσης μετά από επανεξετάσεις που περιλάμβαναν αξιολόγηση της περιοχής και δραστηριότητες χαρακτηρισμού της περιοχής, όπως γεωφυσικές, γεωλογικές και αρχαιολογικές έρευνες.

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία θα είναι η δημοσίευση της τελικής ανακοίνωσης πώλησης τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την προτεινόμενη δημοπρασία. Η BOEM αναφέρει ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την πώληση για την περιοχή του Κεντρικού Ατλαντικού αργότερα φέτος.

Ηδη έχει αρχίσει η χαρτογράφηση δύο περιοχών στον Κεντρικό Ατλαντικό όπου περιλαμβάνουν, η μία περίπου 26 ναυτικά μίλια από τον κόλπο του Ντέλαγουερ, η οποία θα μπορούσε δυνητικά να εξυπηρετήσει και το Μέριλαντ και το Ντέλαγουερ. Η δεύτερη είναι 35 ναυτικά μίλια από τις εκβολές του Κόλπου Τσέζαπικ και θα εξυπηρετεί τη Βιρτζίνια.

Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει τον περασμένο μήνα για το πρώτο αιολικό πάρκο στην περιοχή. Η Dominion Energy έχει ξεκινήσει τις υπεράκτιες εργασίες για το αιολικό της πάρκο, το οποίο θα βρίσκεται στα ανοικτά της Βιρτζίνια Μπιτς και είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο μέχρι στιγμής στις Η.Π.Α. Όταν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2026, το Coastal Virginia Offshore Wind θα αποτελείται από 176 ανεμογεννήτριες με δυναμικότητα 2,6 GW.

Το Υπουργείο Εσωτερικών καθόρισε συνολικά τέσσερις περιοχές εντός της ζώνης των 20 έως 60 μιλίων από την ακτή, από το Delaware στα βόρεια έως τη Βόρεια Καρολίνα στα νότια, ως πιθανές περιοχές στον Κεντρικό Ατλαντικό. Στοχεύει επίσης σε δύο μεγάλες ζώνες που βρίσκονται πιο ανοιχτά στον Ατλαντικό για πιθανή μελλοντική εξέταση.

Επίσης έχει εγκρίνει περισσότερα από 10 γιγαβάτ ενέργειας από υπεράκτια αιολικά έργα, αρκετά για να τροφοδοτήσουν σχεδόν 4 εκατομμύρια σπίτια. Προχωρά με στόχο να έχει 30 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030, αν και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι ανατροπές το 2023 σημαίνουν ότι είναι απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος εντός του χρονοδιαγράμματος. Το υπουργείο επιδιώκει επίσης να προωθήσει την πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια ως μέρος της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του κλάδου.