Η μεγάλη προσφορά μετοχών της Saudi Aramco πρόκειται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια, τη μεγαλύτερη τέτοια συμφωνία παγκοσμίως εδώ και τρία χρόνια, η οποία θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της κυβερνητικής προσπάθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον μετασχηματισμό της οικονομίας του βασιλείου και την απεξάρτησή του από το πετρέλαιο.

Η κυβέρνηση αναμένεται να πουλήσει σχεδόν 1,55 δισεκατομμύρια μετοχές προς 27,25 σαουδαραβικά ριάλια (7,27 δολάρια) ανά τεμάχιο, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Αυτό είναι μια έκπτωση 6% σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας στα 29 ριάλ.

Ενώ αυτό είναι στο κάτω μισό του προτεινόμενου εύρους από 26,70 ριάλ έως 29 ριάλ, οι μετοχές της Aramco διαπραγματεύονται κάτω από το ανώτατο όριο από την ανακοίνωση της συμφωνίας την Κυριακή. Έκλεισαν στα 28,30 ριάλ την Πέμπτη, αφού είχαν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν της προσφοράς.

Οι δευτερογενείς προσφορές είναι σπάνιες στην περιοχή. Προηγούμενες συμφωνίες περιλαμβάνουν τη Saudi Telecom Co. και την Tadawul Group Holding, η οποία διαχειρίζεται το χρηματιστήριο του Ριάντ - και οι δύο τιμολογήθηκαν με έκπτωση περίπου 10%.

Αυτή είναι μια στροφή από την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας το 2019, όταν τα παγκόσμια κεφάλαια είχαν μείνει σε μεγάλο βαθμό μακριά και άφησαν την κυβέρνηση να εξαρτάται από τους τοπικούς επενδυτές. Αυτό είχε θέσει στο επίκεντρο της προσοχής την ξένη συμμετοχή στην τρέχουσα πώληση, ακόμη και όταν οι προοπτικές της αγοράς πετρελαίου σκοτεινιάζουν εν μέσω ισχυρών ανησυχιών για την προσφορά και τη ζήτηση στην Κίνα.