Reuters: Άτυπο ΟΚ Από την ΕΕ στη Γερμανία για Ενισχύσεις στην Ηλεκτροπαραγωγή Από Φυσικό Αέριο

Reuters: Άτυπο ΟΚ Από την ΕΕ στη Γερμανία για Ενισχύσεις στην Ηλεκτροπαραγωγή Από Φυσικό Αέριο
energia.gr
Σαβ, 8 Ιουνίου 2024 - 07:51

Η Γερμανία κέρδισε την άτυπη έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σχέδιό της να ενισχύσει με κάποια δισεκατομμύρια ευρώ εργοστάσια που τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο ώστε να μπορέσει να σταθεροποιήσει το δίκτυό της σε περιόδους που δεν επαρκεί η διαλειπουσα ενέργεια από ΑΠΕ, όπως δήλωσαν στο Reuters την Παρασκευή άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων

Ειδικότερα, επιτεύχθηκε κατ' αρχήν συμφωνία με τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ για κρατική στήριξη σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για το πρόγραμμα των 10 GW, ωστόσο απομένει να διευθετηθούν ορισμένες λεπτομέρειες για την τελική επίσημη έγκριση τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν κυβερνητικές και εταιρικές πηγές. Οι εν λόγω πηγές πρόσθεσαν ότι η γερμανική κυβέρνηση εξασφάλισε μια συμφωνία σε ένα σύνολο όρων που θα αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου καθώς εξελίσσεται το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο είναι γνωστό ως Εθνική Στρατηγική Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής.

Το Βερολίνο υπολόγιζε ότι θα λάμβανε την Παρασκευή έγγραφο της ΕΕ που θα περιέγραφε την άτυπη συμφωνία, ανέφεραν οι πηγές.


Η Γερμανία μεταβαίνει προς τις ΑΠΕ, καθώς έχει κλείσει τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας και επιδιώκει να καταργήσει σταδιακά την ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα, ωστόσο θέλει να παράσχει κρατική υποστήριξη σε σταθμούς φυσικού αερίου που στηρίζουν το δίκτυο κατά τις ώρες που η ζήτηση βρίσκεται σε υψηλά ή χαμηλά επίπεδα και ενώ η προσφορά αιολικής και ηλιακής ενέργειας είναι ασταθής.

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να μπορούν να λειτουργούν και με πράσινο υδρογόνο, αλλά η μετάβαση στο νέο καύσιμο θα γίνει πιθανότατα μεταξύ 2035 και 2040, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας δεν επιβεβαίωσε τη συμφωνία και δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πολύ καλή πρόοδος στις συνομιλίες με την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι βρίσκεται σε στενές και εποικοδομητικές συζητήσεις με τις γερμανικές αρχές, αλλά δεν θα σχολιάσει περαιτέρω λεπτομέρειες ή κάποιο πιθανό χρονοδιάγραμμα.

Το γερμανικό κράτος σχεδιάζει να θέσει σε δημοπρασία συμβάσεις για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως η RWE, η EnBW και η Uniper, με αντικείμενο την κατασκευή και τη λειτουργία των εργοστασίων.


Οι συμβάσεις θα βασίζονται σε οικονομικές ενισχύσεις για παραμονή σε αυτό που είναι γνωστό ως “αγορά δυναμικότητας”. Οι αντίστροφες δημοπρασίες θα σχεδιαστούν για την ανάθεση συμβάσεων σε εταιρείες που θα συμφωνήσουν σε χαμηλότερες επιδοτήσεις.


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε την Πέμπτη ότι πλησιάζει σε συμφωνία μετά από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Τα σημεία διαφωνίας των δύο πλευρών περιελάμβαναν την αβεβαιότητα για το πότε τα εργοστάσια θα στραφούν από το φυσικό αέριο στο υδρογόνο, πρόσθεσε ο Χάμπεκ.


Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Στρατηγική Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο.