Η Νορβηγία και η Ουκρανία υπέγραψαν συνολική συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας που καλύπτει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα δίκτυα, τις αγορές ενέργειας και το φυσικό αέριο. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέστρεψε μεγάλα τμήματα της ενεργειακής υποδομής της χώρας. Εκτός από τη στρατιωτική υποστήριξη, η Ουκρανία έχει «απελπιστική ανάγκη» για πρόσθετη και επείγουσα στήριξη του ενεργειακού τομέα.

 

Η συμφωνία διευκολύνει τις νορβηγικές επιχειρήσεις να στηρίξουν την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η νέα ενεργειακή συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων Ενέργειας της Νορβηγίας και της Ουκρανίας και υπεγράφη από την Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Cecilie Myrseth και τον Υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας Herman Halushchenko (φωτό) κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.

"Ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία επιθυμεί στενότερη συνεργασία με τις νορβηγικές επιχειρήσεις.

"Αυτό είναι ένα μήνυμα που η νορβηγική κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θα αγνοήσει.

«Θα συμβάλουμε στη διευκόλυνση μιας στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των αρχών, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών με την Ουκρανία», δήλωσε η Myrseth.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ Νορβηγίας και Ουκρανίας, το οποίο καλύπτει βασικούς τομείς του ενεργειακού τομέα, όπως το φυσικό αέριο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα δίκτυα και η λειτουργία των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, είναι τομείς στους οποίους η Νορβηγία διαθέτει τεχνογνωσία και ισχυρό επιχειρηματικό τομέα.