Nέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι ανακάμπτει σταθερά η κατανάλωση φυσικού αερίου από τη βιομηχανία αλλά και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα η τελευταία «ευθύνεται» για το άλμα του 56,1%, σε ετήσια βάση, στη χρήση αερίου τον Μάιο που μας πέρασε! Η Στήλη απορεί: Και τί έγιναν οι θεσμικές παραινέσεις για μείωση

της κατανάλωσης καθώς και οι άλλες παρεμβάσεις –επιθέσεις στο ορυκτό καύσιμο που οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι αναγόρευσαν σε καύσιμο-γέφυρα, τάχατες, θα συμβάλει στην πάλαι ποτέ ενεργειακή μετάβαση - νυν ενεργειακό μετασχηματισμό!

Και νάταν μονάχα αυτό; Το ρωσικό αέριο από αγωγούς ή σε υγροποιημένη μορφή, (LNG, στα νεοελληνικά), ήταν η κύρια πηγή εισαγωγών του ορυκτού καυσίμου στη χώρα μας, με το μερίδιό του να φθάνει στο σχεδόν 57%, τους πρώτους πέντε μήνες του έτους! Για να δούμε όμως τα πράγματα με το μικροσκόπιο του ΔΕΣΦΑ… Τον περασμένο μήνα η συνολική εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου έφθασε στις 4,97 TWh και ξεπέρασε κατά 1,8 TWh την αντίστοιχη που καταγράφηκε τον ίδιο μήνα, πέρυσι!

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η καύση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο του 2024 (που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση από τον ίδιο μήνα του 2023 (+1.43 TWh ή ποσοστό +65%) ήταν η υψηλότερη από το 2019, ενώ η βιομηχανική χρήση υπήρξε η δεύτερη υψηλότερη μετά το 2021. Όσον αφορά στη χρήση από οικιακούς καταναλωτές μειώθηκε κατά μόλις 0,07 TWh!

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το άρθρο στη στήλη Σχόλιο εδώ