Σουχόι Su-57, ο πιο προηγµένος τύπος ρωσικού αεροσκάφους, καταστράφηκε την Κυριακή από πλήγµα ουκρανικού drone σε στρατιωτικό αεροδρόµιο του Αστραχάν, 600 χλµ. ανατολικά της πρώτης γραµµής των µαχών, σύµφωνα µε χθεσινή ανακοίνωση της ουκρανικής στρατιωτικής αντικατασκοπεία

Η υπηρεσία δηµοσιοποίησε δορυφορικές εικόνες «πριν και µετά», που πρώτα δείχνουν το αεροσκάφος µπροστά από το υπόστεγό του και µετά τον κρατήρα που άφησε το ουκρανικό πλήγµα και τον πίδακα φωτιάς της έκρηξης. Το Σουχόι 57 είναι υπερηχητικό, δικινητήριο µαχητικό τύπου Στελθ, θεωρούµενο ως απάντηση της Ρωσίας στο αµερικανικό F-22. Το αεροσκάφος µεταφέρει πυραύλους τύπου Κρουζ, τους οποίους εκτοξεύει εκατοντάδες χιλιόµετρα µακριά από το πεδίο της µάχης.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι η πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε έπληξε τρεις συστοιχίες ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 στην Κριµαία. «Κανένας από τους πυραύλους µας δεν αναχαιτίσθηκε από το “ιδιαίτερα αποτελεσµατικό”, όπως υποστηρίζει το Κρεµλίνο, σύστηµα αεράµυνας πάνω από την κατεχόµενη Κριµαία», ανέφερε χθες εφηµερίδα του Κιέβου.

Πάταξη διαφθοράς

Στο µεταξύ, πρωτοβουλίες πάταξης της διαφθοράς στον ρωσικό στρατό έχει εγκαινιάσει το Κρεµλίνο σε κάθε βαθµίδα των ενόπλων δυνάµεων, σε µία προσπάθεια τιθάσευσης των αµυντικών δαπανών. Ενδεικτικός της νέας πολιτικής υπήρξε ο διορισµός τεχνοκράτη οικονοµολόγου τον περασµένο µήνα στο υπουργείο Αµυνας µετά την αποµάκρυνση του Σεργκέι Σοϊγκού από τον Πούτιν. Πέντε ανώτατοι αξιωµατούχοι του υπουργείου Αµυνας έχουν συλληφθεί για διαφθορά από τον Απρίλιο.

Η σύλληψη του υφυπουργού Αµυνας, Τιµούρ Ιβάνοφ, τον περασµένο µήνα, έφερε στο φως τον πολυτελή τρόπο ζωής της κυβερνητικής ελίτ. Ο Ιβάνοφ, ως επικεφαλής στρατιωτικού κατασκευαστικού οµίλου µεταξύ 2013 και 2016, αλλά και ως υφυπουργός, κατηγορήθηκε για την είσπραξη υπέρογκων παράνοµων προµηθειών. Αυτός ανέλαβε την ανοικοδόµηση της κατεστραµµένης Μαριούπολης µετά την κατάληψή της από τον ρωσικό στρατό. Ο Ιβάνοφ έχτισε πολυτελείς επαύλεις, γεµάτες µε σπάνιες αντίκες, και απολάµβανε ετήσιες διακοπές µε την οικογένειά του στο Σεν Τροπέ της Ριβιέρας, όπου οδηγούσε Ρολς Ρόις. Παρά την εκστρατεία του Πούτιν κατά της διαφθοράς, όµως, αναλυτές εκτιµούν ότι οι κλεπτοκράτες στον κύκλο του Ρώσου προέδρου δεν πρόκειται να περιορίσουν τις ορέξεις τους.

Τη Βόρεια Κορέα και το Βιετνάµ πρόκειται να επισκεφθεί ο Βλαντιµίρ Πούτιν µέσα στις προσεχείς εβδοµάδες, σύµφωνα µε τον ρωσικό Τύπο. Ο Ρώσος πρέσβης στην Πιονγιάνγκ, Αλεξάντερ Ματσεγκόρα, επιβεβαίωσε στην εφηµερίδα «Βεντοµόστι» τις «πυρετώδεις προετοιµασίες» για την άφιξη του Ρώσου προέδρου. Το ταξίδι θα πραγµατοποιηθεί εντός του µήνα, µε τον Πούτιν να µεταβαίνει µετά την Πιονγιάνγκ στο Βιετνάµ γύρω στις 20 Ιουνίου.

Η πυραυλική επίθεση κατέστρεψε Σουχόι Su-57, τον πιο προηγµένο τύπο αεροσκάφους της Μόσχας.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 11/06/2024)