Φωτοβολταϊκά: Σε Πανικό οι Κινέζοι Κατασκευαστές, Ζητούν Παρέμβαση της Κυβέρνησης

Φωτοβολταϊκά: Σε Πανικό οι Κινέζοι Κατασκευαστές, Ζητούν Παρέμβαση της Κυβέρνησης
energia.gr
Τετ, 12 Ιουνίου 2024 - 19:14

Έντονες ανησυχίες κυριαρχούν στον τομέα των ηλιακών πάνελ, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να μειώνονται δραματικά. Οι Κινέζοι κατασκευαστές, οι οποίοι έχουν την πρωτοκαθεδρία διεθνώς, απευθύνουν εκκλήσεις προς την κινεζική ηγεσία. Στόχος τους είναι η εξυγίανση της βιομηχανίας με σκοπό να αποφύγουν τις μαζικές πτωχεύσεις

Αδιαμφισβήτητα, η Κίνα έχει τα ηνία στην παγκόσμια βιομηχανία φωτοβολταϊκών. Σχεδόν το 80% των νέων ηλιακών πάνελ παράγεται επί κινεζικού εδάφους, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι εντός του 2024 θα κατασκευαστούν μονάδες ισχύος 600 GW— αρκετές για να καλύψουν τη ζήτηση μέχρι το 2032! Ωστόσο, η πλεονάζουσα παραγωγή έχει και επιπτώσεις: Εξαιτίας της υπερπροσφοράς, οι τιμές των ηλιακών πάνελ βρίσκονται σε συνεχή πτωτική πορεία. Το 2023, οι τιμές μειώθηκαν κατά 42%, ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων έπεσαν κατά 70%.

Αναπόφευκτα, οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα. Τουλάχιστον οκτώ κατασκευαστές αποφάσισαν να περιορίσουν την παραγωγή τους, κόβοντας σχεδόν 59 GW νέων φωτοβολταϊκών τους προηγούμενους μήνες. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχούσε περίπου το 7% της συνολικής παραγωγής για το 2023. Δυστυχώς, η κίνηση αυτή δεν ήταν σωτήρια. Αρκετοί μικρότεροι παραγωγοί αναμένεται να πτωχεύσουν, καθώς δεν μπορούν να καταστούν ανταγωνιστικοί μέσω των χαμηλών τιμών ή της καινοτομίας.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει αρκετούς ανθρώπους της αγοράς να ζητούν την άμεση παρέμβαση της κινεζικής κυβέρνησης. Ως γνωστόν, το Πεκίνο έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της πράσινης μετάβασης όπως τα φωτοβολταϊκά και η ηλεκτροκίνηση, δημιουργώντας νέες βιομηχανίες μέσω των επιδοτήσεων. Ο στόχος των Κινέζων αξιωματούχων ήταν να ελέγξουν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά πράσινων προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο— κάτι που έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, οι πρακτικές αυτές έχουν προκαλέσει στρεβλώσεις, με τους παραγωγούς να απειλούνται εξαιτίας των μειούμενων τιμών. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η παύση των νέων επενδύσεων, καθώς οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά δεν μπορούν να επιβιώσουν. Στη συνέχεια, απαιτείται συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των υφιστάμενων κατασκευαστών ώστε να τεθεί ένα όριο στις τιμές. Αυτά τα μέτρα δεν θα σώσουν όλες τις επιχειρήσεις, μπορούν όμως να προσφέρουν τον απαραίτητο χρόνο για ένα κύμα συγχωνεύσεων που θα ισχυροποιήσει τη βιομηχανία.