Τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και Ασφάλειας της Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας G+, έδειξαν αύξηση 94% των περιστατικών τραυματισμών σε δραστηριότητες σχετικές με την υπεράκτια αιολική ενέργεια από το 2022. Τα μέλη του G+, που περιλαμβάνουν τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης υπεράκτιων 

 αιολικών εγκαταστάσεων και κατασκευαστές ανεμογεννητριών παγκοσμίως, ανέφεραν 1.679 περιστατικά το 2023, έναντι 868 το 2022.

Με τους βασικούς δείκτες ασφάλειας, δηλαδή το συνολικό ποσοστό καταγεγραμμένων ατυχημάτων (TRIR) και τη συχνότητα ατυχημάτων με απώλεια χρόνου (LTIF) να παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθεροί σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, η αύξηση οφείλεται εν μέρει στις 17,3 εκατομμύρια πρόσθετες ώρες λειτουργίας που εργάστηκαν τα μέλη της G+ το 2023.
Ο αριθμός των αναφερθέντων συμβάντων ήταν το 2023 αυξημένος σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που αναφέρθηκαν σε 339, από 70 την περίοδο του 2022, ενώ οι ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν σε 387 περιπτώσεις από 157 το προηγούμενο έτος.

Οι τραυματισμοί με απώλεια ημερών εργασίας, οι τραυματισμοί με ιατρική περίθαλψη και οι τραυματισμοί με παροχή πρώτων βοηθειών αυξήθηκαν.

Από τα περιστατικά, 1049 έλαβαν χώρα σε εργοτάξια, 560 συνέβησαν σε επιχειρησιακά έργα, ενώ 67 συνέβησαν σε εργοτάξια ανάπτυξης.

Δεδομένης της αύξησης των αναφερόμενων περιστατικών, η σημασία της κοινής δράσης για τη βελτίωση των επιδόσεων υγείας και ασφάλειας δεν μπορεί να υποτιμηθεί, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Τα μέλη της G+ συνεχίζουν να εργάζονται συλλογικά για την προώθηση ορθών πρακτικών και την προώθηση επιδόσεων ασφαλείας παγκόσμιας κλάσης, εμπλέκοντας το επιχειρησιακό προσωπικό μέσω πρωτοβουλιών όπως η πρόκληση καινοτομίας για τους τεχνικούς της G+, για τον μετριασμό των κινδύνων στα εργοτάξια, προστίθεται.