Το λιμάνι του Σιάτλ έχει γίνει το πρώτο λιμάνι στις Ηνωμένες Πολιτείες που απαιτεί ότι κάθε κρουαζιερόπλοιο που μεταφέρεται σε αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιεί ενέργεια από την ξηρά. Αυτή η κίνηση ακολουθεί έναν παρόμοιο κανόνα που επέβαλε η πολιτεία της Καλιφόρνια, αλλά είναι η πρώτη φορά που ένα λιμάνι επιβάλλει μια τέτοια απαίτηση ανεξάρτητα. 

Η επιτροπή του λιμανιού ενέκρινε τον νέο κανόνα την Τρίτη και θα τεθεί σε ισχύ τη σεζόν του 2027. Αυτό είναι τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το κλιματικό σχέδιο του λιμανιού. 

«Με την έκδοση αυτής της εντολής, η επιτροπή μετατρέπει τον στόχο του λιμανιού για το 2030 για καθολική χρήση της ακτοπλοϊκής ενέργειας σε απαίτηση για το 2027, κάτι που είναι δυνατό μόνο λόγω των σημαντικών επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τη βιομηχανία κρουαζιέρας και το λιμάνι», δήλωσε ο Επίτροπος Λιμένος Fred Felleman. 

Όταν τα κρουαζιερόπλοια χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό στην ξηρά, μειώνουν τις εκπομπές τους στο αγκυροβόλιο κατά περίπου 80%, σύμφωνα με το λιμάνι. Αυτό εξοικονόμησε εκπομπές που αντιστοιχούν σε περίπου 2.700 τόνους διοξειδίου του άνθρακα τη σεζόν του 2023, ανέφερε το λιμάνι. 

Για να γίνει αυτό δυνατό, το λιμάνι επεκτείνει την υπηρεσία παροχής ενέργειας στην ξηρά στην προβλήτα 66 και θα είναι διαθέσιμη στα κρουαζιερόπλοια εκεί από αυτό το καλοκαίρι. Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου, όλες οι θέσεις κρουαζιέρας του λιμανιού θα είναι ηλεκτροπαραγωγικές στην ξηρά, έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. 

Η πρωτοβουλία για την ηλεκτρική ενέργεια στην ξηρά είναι μια πτυχή του έργου «Πράσινος Διάδρομος» του Σιάτλ με τα λιμάνια των συνεργατών του στη Βρετανική Κολομβία και την Αλάσκα. Όλα τα κρουαζιερόπλοια με έδρα το Σιάτλ αναχωρούν για το Inside Passage και τη Νοτιοανατολική Αλάσκα, προσεγγίζοντας είτε το Βανκούβερ είτε τη Βικτώρια, και οι επαναλαμβανόμενες πτήσεις σε λιμάνι καθιστούν τη διαδρομή κατάλληλη για εγκατάσταση και χρήση υποδομής βιώσιμων καυσίμων.