Η ανάγκη διαμόρφωσης ενός θεσμικού πλαισίου που θα καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές στα πλοία υπεράκτιων εγκαταστάσεων, καθώς ο συγκεκριμένος τομέας ανοίγει σημαντικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και ναυτεργασία, επισημάνθηκε σε ειδική ημερίδα στο ίδρυμα Ευγενίδου

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ελληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών & Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ) με τίτλο «Ο ρόλος των πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων εγκαταστάσεων και αιολικών πάρκων».

Ο Αριστοφάνης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, είπε ότι απαιτείται η συμμετοχή και συμβολή όλων των σχετικών παραγωγικών δυνάμεων της χώρας -πόσο μάλλον της ναυτιλίας- για την ανάπτυξη μιας ισχυρής αλυσίδας αξίας και εφοδιασμού. «Είναι εξαιρετικά αναγκαία η συνεργασία όλων ήδη από το στάδιο της προετοιμασίας που βρισκόμαστε σήμερα, προκειμένου να δημιουργηθούν κατάλληλες και ασφαλείς συνθήκες που θα προστατεύσουν τις μεγάλες επενδύσεις», ανέφερε ο ίδιος. Τόνισε ότι κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη των υπεράκτιων ενεργειακών δραστηριοτήτων και δη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων έχει η διαμόρφωση ενός επαρκούς θεσμικού πλαισίου, που θα καθορίζει τις Τεχνικές Προδιαγραφές για τα Πλοία Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων.

«Η νομοθεσία χρειάζεται σοβαρή αναθεώρηση για να υποστηρίξει τέτοιες δραστηριότητες, αλλιώς δεν θα μπορεί να διαχειριστεί το νέο σκηνικό», σημείωσε από την πλευρά του ο δρ Νικόλαος Π. Βεντίκος, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ. Αναλύοντας τις θεσμικές απαιτήσεις που αναδύονται από το νέο σκηνικό, είπε ότι «πληθώρα διεθνών και εθνικών κανονισμών και κωδίκων διέπουν την κατασκευή και λειτουργία των πλοίων, αναλόγως δραστηριότητας και γενικού τύπου». Πρόσθεσε ότι η απαίτηση συμμόρφωσης για εργασία πλοίων εντός χωρικών υδάτων και ΑΟΖ κρατών εναπόκειται στη νομοθεσία των ιδίων των κρατών - και διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

«Δεν υπάρχει χρόνος»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών & Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων, Παύλος Ξηραδάκης, είπε ότι ο κλάδος θα πρέπει να ετοιμαστεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, καθώς «δεν υπάρχει χρόνος». «Είναι ευκαιρία να μπορέσουμε να το συνειδητοποιήσουμε. Να κάνουμε αυτά που πρέπει όσο γίνεται πιο γρήγορα», τόνισε.

«Πλέον και στην Ελλάδα η πλοιοκτησία μπορεί να εισέλθει δυναμικά και στον τομέα των υπεράκτιων εγκαταστάσεων, ενώ δημιουργούνται και νέες ευκαιρίες για τα πληρώματα ώστε να βρίσκουν απασχόληση», συμπλήρωσε.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")