Ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για τον καθορισμό των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΕΕ για την επόμενη πενταετία, τουλάχιστον 449 διατομεακές οργανώσεις ζήτησαν την ενίσχυση της εντολής της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ. Οι οργανώσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώθηκαν με ΜΚΟ που ασχολούνται με το κλίμα και τη φύση,

καθώς και με την εκπροσώπηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την έκδοση της δήλωσης.

Μαζί, οι υπογράφοντες υπενθυμίζουν στους ηγέτες της ΕΕ ότι η Πράσινη Συμφωνία είναι, και ήταν, ο κινητήριος μοχλός για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ασφάλειας.

Οι υπογράφοντες ζητούν από τους ηγέτες της ΕΕ να επιβεβαιώσουν την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ ως κορυφαία προτεραιότητα στην επόμενη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ και να τη συμπληρώσουν με μια καθαρή βιομηχανική συμφωνία που θα είναι σύμφωνη με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας.

Ζητούν επίσης την ευθυγράμμιση όλων των χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας για το 2030 και πέραν αυτού, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης ενός νέου επενδυτικού σχεδίου για την Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία ως μέρος του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ - τη στήριξη των πόλεων και των περιφερειών κατά τη μετάβαση.

Τέλος, οι υπογράφοντες επιθυμούν τον διορισμό ενός εκτελεστικού αντιπροέδρου τόσο για την Πράσινη όσο και για τη Βιομηχανική Συμφωνία, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων της ανταγωνιστικότητας και της απαλλαγής από τον άνθρακα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Η Walburga Hemetsberger, διευθύνουσα σύμβουλος της SolarPower Europe, δήλωσε: "Η υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και είναι απαραίτητη για μια Βιομηχανική Συμφωνία για την Ευρώπη.

"Η Πράσινη Συμφωνία έχει δώσει στην Ευρώπη τα εργαλεία για να χαράξει μια νέα πορεία προς την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιώσιμη ευημερία.