ΗΠΑ: Γιατί οι Εταιρείες Πετρελαίου Σημειώνουν Κέρδη Ρεκόρ Επί Διακυβέρνησης Μπάιντεν [Γράφημα]

ΗΠΑ: Γιατί οι Εταιρείες Πετρελαίου Σημειώνουν Κέρδη Ρεκόρ Επί Διακυβέρνησης Μπάιντεν [Γράφημα]
επιμέλεια: Δημήτρης Σταμούλης
Δευ, 17 Ιουνίου 2024 - 19:09

Πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο της προηγούμενης εκστρατείας κατά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει ότι εάν εκλεγόταν ο Τζο Μπάιντεν θα «κατέστρεφε» τη βιομηχανία πετρελαίου

Καθώς οι δύο πολιτικές άνδρες πρόκειται για άλλη μια φορά να αναμετρηθούν σε προεδρικές εκλογές, ο Τραμπ επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η ατζέντα του Μπάιντεν έχει βλάψει τους παραγωγούς ενέργειας, υποσχόμενος να ανατρέψει τις περιβαλλοντικές πολιτικές του Μπάιντεν.

Ωστόσο, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ευδοκιμήσει υπό τον σημερινό πρόεδρο, ακόμη και όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει διαφημίσει τις προσπάθειές της για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα προς τις πράσινες πηγές ενέργειας.

Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ – και τα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου – έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ.

Οι πέντε κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα στις ΗΠΑ με βάση την κεφαλαιοποίησή τους, σύμφωνα με την S&P Global — ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, EOG Resources και Schlumberger — έχουν συγκεντρώσει κέρδη άνω των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2021 και 2023. Αυτό είναι ένα άλμα 160% σε σύγκριση με τα τρία πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Τραμπ υπέρ του μεγάλου πετρελαίου, σύμφωνα με υπολογισμούς του CNN.

Το πρόσφατο απροσδόκητο κέρδος της ενεργειακής βιομηχανίας υπογραμμίζει την περιορισμένη επιρροή οποιουδήποτε προέδρου των ΗΠΑ —είτε είναι υπέρ των ορυκτών καυσίμων είτε όχι— στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στην περίπτωση του Μπάιντεν, πολλές από τις δυναμικές που «υπερφόρτωσαν» τα κέρδη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του δεν σχετίζονταν άμεσα με τις πολιτικές της κυβέρνησής του: η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η έκρηξη της ταξιδιωτικής ζήτησης μετά το τέλος της πανδημίας και η ταχεία εξάπλωση της νέας τεχνολογίας βοήθησε τις ΗΠΑ. Η σημαντική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου έπαιξαν ρόλο, δήλωσε ο Tom Kloza, επικεφαλής της παγκόσμιας ενεργειακής ανάλυσης στην Υπηρεσία Πληροφοριών Τιμών Πετρελαίου.

«Σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι ήταν μια πραγματικά, πολύ καλή ατμόσφαιρα για τις περισσότερες εταιρείες [πετρελαίου]», είπε ο Kloza.

Ευλογία για τα στελέχη και τους μετόχους του πετρελαίου

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, η χώρα παρήγαγε περισσότερο αργό πετρέλαιο από ποτέ το 2023, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2019 — και οι επενδυτές έχουν ανταμειφθεί πλουσιοπάροχα. Το Energy Select Sector SPDR Fund (XLE), το οποίο παρακολουθεί την απόδοση των μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει αυξηθεί περισσότερο από 100% από την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου το 2023

Οι ΗΠΑ παρήγαγαν κατά μέσο όρο 12,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, περισσότερο αργό πετρέλαιο από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο ανά πάσα στιγμή.

Η βιομηχανία πετρελαίου καθώς έχει γεμάτη με ρευστό τα ταμεία της, δεν αποφεύγει τα deal. Τον περασμένο μήνα, ο πετρελαϊκός κολοσσός ConocoPhillips ανακοίνωσε ότι θα εξαγόραζε την Marathon Oil σε μια συμφωνία αξίας 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η εξαγορά έπεται μιας άλλης, 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την ExxonMobil που απέκτησε την Pioneer Natural Resources, ενώ και οι μέτοχοι της Hess άναψαν πράσινο φως για την πώληση της εταρείας, έναντι 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη Chevron.

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έχουν χρησιμοποιήσει τα κέρδη τους για να αγοράσουν τις δικές τους μετοχές στην ανοιχτή αγορά, αυξάνοντας τις τιμές των μετοχών. Συγκεκριμένα, η Chevron ανακοίνωσε πέρυσι σχέδια για επαναγορά ιδίων μετοχών αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Exxon ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον ετήσιο ρυθμό των επαναγορών μετοχών της στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το σημαντικό πακέτο εξαγοράς της Chevron προκάλεσε επικρίσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Για μια εταιρεία που ισχυριζόταν πριν από λίγο καιρό ότι «δούλευε σκληρά» για να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, η διανομή 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στελέχη και πλούσιους μετόχους είναι σίγουρα ένας περίεργος τρόπος να το δείξει», δήλωσε πέρυσι ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Abdullah Hasan.

Οι μέτοχοι πληρώθηκαν επίσης με τη μορφή μερισμάτων. Το 2023, η ExxonMobil ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος πληρωτής μερισμάτων στον S&P 500, πίσω μόνο από τη Microsoft και την Apple, σύμφωνα με τον CEO της ExxonMobil, Darren Woods.

Πολλοί CEOs πετρελαίου έχουν επίσης μεγαλώσει τη δική τους περιουσία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron, Mike Wirth, είδε την αποζημίωσή του να αυξάνεται κατά 17%, από 22,6 εκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 26,5 εκατομμύρια δολάρια το 2023. Η αποζημίωση του CEO της Exxon Woods αυξήθηκε κατά 56%, από 23,6 εκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 32023 εκατομμύρια δολάρια.

(από ot.gr)