Η παγκόσμια επενδυτική εταιρεία της Σιγκαπούρης Temasek δήλωσε την Τρίτη ότι συμφώνησε να πουλήσει το 100% των μετοχών της στην εταιρεία εμπορίας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Pavilion Energy στη Shell. Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε μια αναφορά του Reuters την περασμένη Πέμπτη που έλεγε ότι η Temasek ολοκλήρωσε

την πώληση Pavilion Energy στη Shell τις επόμενες ημέρες σε μια συμφωνία αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, 

Η Temasek δεν ανακοίνωσε οικονομικές λεπτομέρειες της πώλησης στη δήλωση.

«Πιστεύουμε ότι η Shell μπορεί να αναπτύξει τις επιχειρήσεις της Pavilion Energy και να ενισχύσει τον παγκόσμιο κόμβο LNG στη Σιγκαπούρη», δήλωσε η Juliet Teo, επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης χαρτοφυλακίου της Temasek και επικεφαλής της αγοράς της Σιγκαπούρης.

Η συμφωνία θα προσφέρει στη Shell, που είναι ήδη ο κορυφαίος έμπορος LNG στον κόσμο, πρόσβαση στις αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τη Σιγκαπούρη, καθώς επεκτείνει επιθετικά το αποτύπωμά της LNG μετά από δισεκατομμύρια κέρδη πέρυσι.

Η συμφωνία ήρθε μόλις μια δεκαετία αφότου η Temasek ίδρυσε την Pavilion Energy για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας στην Ασία και να υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση.

Από το 2013, η Pavilion Energy επεκτάθηκε από τη Σιγκαπούρη στην Ευρώπη και δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει περίπου 6,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως ή mtpa συμβάσεων προμήθειας LNG από προμηθευτές όπως η Chevron, η BP και η QatarEnergy.

Έχει επίσης συμβόλαια εξαγωγών από κορυφαίες εγκαταστάσεις υγροποίησης των ΗΠΑ στις Corpus Christi Liquefaction, Freeport LNG και Cameron LNG, σύμφωνα με την ανακοίωση.

Η Temasek θα διατηρήσει την εξ ολοκλήρου ιδιοκτησία της μονάδα Gas Supply Pte Ltd (GSPL), η οποία εισάγει φυσικό αέριο με σωλήνες από τη Νότια Σουμάτρα στην Ινδονησία.

Οι συμβάσεις φυσικού αερίου της Pavilion Energy με πελάτες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας δεν αποτελούν επίσης μέρος της συναλλαγής και θα ανανεωθούν, πριν από την ολοκλήρωσή τους, σύμφωνα με τη δήλωση.

Επιπλέον, το μερίδιο 20% της Pavilion Energy στα Μπλοκ 1 και 4 στην Τανζανία δεν θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, με την επιφύλαξη των ρυθμιστικών εγκρίσεων, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.