Πράσινη Συμφωνία και μια νέα Βιομηχανική Συμφωνία θα εξασφαλίσουν την ευημερία της Ευρώπης

Πράσινη Συμφωνία και μια νέα Βιομηχανική Συμφωνία θα εξασφαλίσουν την ευημερία της Ευρώπης
energia.gr
Τρι, 18 Ιουνίου 2024 - 12:48

Η προώθηση της Πράσινης Συμφωνίας και η σύναψη μιας νέας Βιομηχανικής Συμφωνίας θα εξασφαλίσει την ευημερία της Ευρώπης, σύμφωνα με κοινή δήλωση των εμπορικών ομάδων Cefic, Cembureau, Eurofer, Eurometaux και WindEurope. Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων και η μετάβαση σε μια βιώσιμη, κυκλική και δίκαιη οικονομία, όπως ορίζεται

στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, είναι ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Ευρώπης και η βιομηχανία έντασης ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της μετάβασης.

Η διασφάλιση ότι αυτή η βιομηχανική βάση είναι κατάλληλη για ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον με γνώμονα τον ηλεκτρισμό, την αποτελεσματικότητα και την κυκλικότητα, θα την καταστήσει το θεμέλιο μιας ακμάζουσας ευρωπαϊκής οικονομίας, ανέφεραν οι ομάδες σε κοινή δήλωση.

Ο άνεμος αποτελεί ήδη το 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και, ως εκ τούτου, αποτελεί στρατηγικό πόρο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

«Τα χημικά, ο χάλυβας, το αλουμίνιο, ο χαλκός και το τσιμέντο αποτελούν ζωτικό μέρος της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού αιολικής ενέργειας.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρές βιομηχανίες έντασης ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας για να προσφέρει τη μαζική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Πρέπει να στοχεύσουμε στην κατασκευή υλικών και εξοπλισμού ενέργειας και άλλων υποδομών στην Ευρώπη.

«Αυτό απαιτεί παγκόσμια ανταγωνιστική καθαρή ενέργεια και πρόσβαση σε πρώτες ύλες», ανέφερε η κοινή δήλωση.

Οι τρέχουσες πολιτικές δεν προσφέρουν ακόμη τα κατάλληλα πλαίσια που θα βοηθήσουν την Ευρώπη να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες.

Σύμφωνα με τον IEA, «χωρίς την αύξηση της φωτοβολταϊκής και αιολικής ισχύος το 2021-2023, οι μέσες τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν 3% υψηλότερες το 2021, 8% το 2022 και 15% το 2023».

Ο Guy Thiran (φωτό), Γενικός Διευθυντής της Eurometaux (Europe's Metals Association), δήλωσε: «Η σημερινή συνεργασία είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι οι ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας συνεργάζονται για να επιτύχουν συλλογικά την Πράσινη Συμφωνία, θέτοντας μια ισχυρή βιομηχανική βάση στο κέντρο.

«Οι ευρωπαίοι παραγωγοί μετάλλων εξαρτώνται από την παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε ανταγωνιστικές τιμές παγκοσμίως.

«Με τη σειρά μας, προμηθεύουμε τον αιολικό τομέα με ασφαλείς και βιώσιμες στρατηγικές πρώτες ύλες.

«Χρειαζόμαστε στενή συνεργασία στην αλυσίδα αξίας για να βγούμε πιο δυνατοί από αυτήν την προκλητική περίοδο, όπου η ενεργειακή κρίση έχει αναγκάσει μεγάλα τμήματα της βιομηχανίας μετάλλων εκτός σύνδεσης.

"Ας κάνουμε μια πραγματική βιομηχανική συμφωνία." 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson δήλωσε: «Η αιολική βιομηχανία της Ευρώπης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης.

«Πρέπει να εφαρμόσουμε την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ συμπληρώνοντάς την με μια Βιομηχανική Συμφωνία που βοηθά τις βιομηχανίες της Ευρώπης να απελευθερωθούν από τον άνθρακα μέσω της ηλεκτροκίνησης.

«Και η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την αιολική βιομηχανία μέσω της συνεχούς εφαρμογής του πακέτου αιολικής ενέργειας.

«Η WindEurope είναι στην ευχάριστη θέση να υπογράψει τη Διακήρυξη της Αμβέρσας και ανυπομονεί να συνεργαστεί με τις Cefic, EUROFER, Eurometaux, CEMBUREAU και τους άλλους υπογράφοντες για να την πραγματοποιήσει».

Ο Γενικός Διευθυντής του Cefic Marco Mensink πρόσθεσε: «Η συνεργασία είναι η δύναμη της Ευρώπης.

«Το να έχουμε τον ευρωπαϊκό αιολικό τομέα ως εταίρο θα είναι κρίσιμο στοιχείο για κάθε κλάδο έντασης ενέργειας που μπορεί να μειώσει τις εκπομπές.

«Το πρώτο βήμα είναι να αναπτύξουμε ένα σχέδιο για την άμεση ηλεκτροδότηση για τη βιομηχανία και στη συνέχεια εστιάζουμε από κοινού στη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής και νέας δυναμικότητας αιολικής ενέργειας.

«Αυτό είναι η Διακήρυξη της Αμβέρσας»